2024. április 28. vasárnap Valéria
Az „újratervezés” lett az állandó főszereplő

Az „újratervezés” lett az állandó főszereplő (x)

PR
Javában zajlik már a kukorica betakarítása hazánkban, és a búzához hasonlóan a kukoricából is jelentős mennyiségre számítanak a szakemberek.  Bár a múlt év negatív eredménye kedvét vette a gazdáknak - kisebb termőterületen vetettek tengerit 2023-ban - de a csapadékos télnek, tavasznak, valamint a nyári időjárásnak köszönhetően jó termésátlagot várnak azok a termelők, akik idén is a kukoricára szavaztak.

Reng Zoltánnal, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával beszélgettünk a gabonapiaci helyzetről és a kukoricafeldolgozó vállalat kihívásairól.

Hogyan jellemezné az elmúlt egy évet?

R.Z.: Kihívásokkal teli időszak volt, melyben az állandó szereplő az „újratervezés” volt. A tavalyi aszályos év után szembe kellett néznünk azzal a ténnyel, hogy az a kevés termés, mely betakarításra került sok esetben toxinos, így más forrásból kellett beszereznünk az alapanyagot a gyártáshoz. A megnövekedett energia- és alapanyagárak a bioetanol gyártás leállítására kényszerítették a vállalatot – ugyanis nem tudtuk volna versenyképes áron előállítani ezt a terméket. Emellett a lakossági fogyasztás visszaesése következtében szinte minden általunk gyártott termék iránt csökkent a kereslet. A hazai ipar szereplőit különböző különadók is sújtják, amelyekkel elég komoly versenyhátrányba kerülünk a nem magyarországi piacokon, hiszen az ottani nagyvállalatokat nem sújtja ilyen teher, sőt, a környező országokban támogatják a feldolgozóipari szereplőket.

Akkor a Hungrana nem is gyárt jelenleg bioetanolt?

R.Z.: Amikor meghoztuk a döntést a bioetanol gyártás felfüggesztéséről, reméltük, hogy csak az első félévet érinti. Szerencsére terveinknek megfelelően alakult a piaci környezet, így július elsejétől újra indult a gyártás.

Az előzetes prognózis alapján igen jó kukoricaterméssel kalkulálhatunk.

R.Z.: Az idei év a két legfontosabb növény kultúránk tekintetében jól alakult, a végleges aratási jelentés szerint 5,6 tonnás átlag mellett 5,5 millió tonna körüli búzát takarítottak be a gazdák, mely a tavalyi eredményeket jelentősen túlszárnyalta. A kukorica betakarítása is megkezdődött már, a Hungranába folyamatosan érkezik a nedves kukorica egyenesen a földekről, sok termelő gondolkodik úgy, hogy az aratást követően egyből értékesíti a gabonát. Idén a termény minősége is kifogástalan, egyelőre nem láthatók aflatoxin jelei. Kukorica esetében a kisebb terület miatt összességében nem várható rekordtermés, de mindenképpen nagyon egészséges és nagyon szép állományt láthattunk országszerte, így az idei szezon talán kárpótolja majd a gazdákat a tavalyi év veszteségei miatt.

Hogyan alakult a kép Európában és globálisan a kukorica tekintetében?

R.Z.: Nagyon változó a kép. Dél-Európát az aszály idén is sújtotta, Olaszországban és Franciaországban a hőhullámok lassították az állomány fejlődését, ahogyan Spanyolországban és Portugáliában is későn érkezett meg a kukorica számára oly fontos csapadék, ezzel rontva a korábbi termésvárakozásokat. A környező országokban, Romániában, Szlovákiában jók a terméskilátások, Ukrajnában akár történelmi csúcsot is hozhat az idei termésátlag, Oroszországban a kukorica terméskilátásai az ötéves átlag fölött vannak. Hazánkban az uniós adatok alapján 8,2 tonna/hektár átlagterméssel számolnak, ami 17 százalékkal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál és 140 százalékkal haladja meg a tavalyit. Összességében Európában a déli és nyugati visszaesés miatt a betakarított mennyiség várhatóan elmarad a sokéves átlagtól, ez azonban nem okoz gondot, hiszen globális tekintetben igen jó termés mutatkozik, aminek köszönhetően a kereslet kínálati egyensúly megmarad.

Hogyan látja a következő időszakot az agrárium szereplői számára?

R.Z.: Mindenképpen nagyon nehéz időszak ez, de bízunk benne, hogy 2024-ben megfordul az a tendencia, mely az elmúlt évet jellemezte. Menni kell előre, mi a folyamatos és fenntartható fejlődésben, a technológiai fejlesztésben hiszünk. A versenyképesség megőrzéséhez innovatív gondolkodásra és folyamatos megújulásra van szükség. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a cég éltében a fenntarthatóság, ezért jelenleg egy fenntarthatósági jelentés előkészítésén dolgozunk,  melyet jövőre fogunk publikálni. Az elkészült jelentés stabilizálja a cég működését, a pénzintézetek a jövőben kedvezőbb hiteleket biztosítanak számunkra ennek meglétében. Termékpalettánk is bővül, a jövő évtől egy új takarmánytermékkel lépünk piacra, aminek egy részét Magyarországon fogjuk értékesíteni, de exportra is szánjuk.

www.hungrana.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!