Mint megtudtuk, a nanduk tenyészszezonja március-áprilistól szeptemberig tart általában, egy tojó pedig 20-70 tojást tojik. Ugyanakkor ezt nem lehet elfogyasztani, hiszen a nandu védett állat, így a tojását értékesíteni sem lehet. A húsát szintén nem lehet fogyasztani, de természetesen vannak kényszervágások, az más feldolgozási lehetőségeket nyújt, de alapvetően a CITES védi őket. A struccoknak május-júniustól indul a tojószezon, ami késő őszig tarthat, több etapban tojnak, és szintén 20-70 tojást adnak, de volt már példa, amikor 80-90 darab volt ez a mennyiség.
A tojásuk általában 1,2-1,5 kilogramm, ez körülbelül 30 tyúktojásnak felel meg, de zsírszegényebb annál, tehát egészségesebb, illetve finomabb is. Olvastam róla, hogy szívbetegek is ehetik, mivel kevesebb benne a koleszterin. Viszont a fehérjetartalma elég magas.
- mondta lapunknak egy pest megyei tenyésztő.
A szekértő kitért arra is, hogy az emuk párzási szezonja télen van, novembertől április-májusig. Az ő tojásuk 600-800 gramm, smaragdzöld színű a héja, nem lámpázható. Ez 10-15 tyúktojásnak felel meg, véleménye szerint sokkal finomabb, hiszen krémesebb, lágyabb. Nem olyan sárga, mint a tyúkoké, de hatalmas, és akár 2-3 ember is jól lakhat egy tojásból készült rántottával. Szintén magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma. Az emu húsa egyébként a legkevesebb zsírt tartalmazza az állatvilágban, majdhogynem koleszterinmentes. Nagyon magas a vastartalma, illetve sok vitaminszármazék található benne. A bőre pedig tökéletes égési sérülésekre, hámsérülésekre, még az indiánok erre használták.
Nem olcsó mulatság egy ilyen tojás
A strucctojás darabja 8-10 ezer forint, az emu 6 ezer forint volt január-februárban. Nandut viszont nem lehet kapni az említett védettség miatt. A csibét ugyanakkor lehet értékesíteni, de azt is csak úgy, hogy ha mindenféle papírt megcsináltat az ember, a CITES-től kezdve a chipeltetésen át, sok orvosi papír is kell hozzá. Jelenleg 35-40 ezer forint egy naposcsibe, de 1,5-2 hónapos korában már 60-70 ezer forint. A strucc-csibéket nagyjából 30 ezer forintért lehet eladni.
Egyedülálló a húsuk is
Akik még sosem fogyasztottak ilyen húsokat, azoknak bizonyára nehéz lehet elképzelni, hogy milyen ízzel és állaggal találkozhatnak. Az általunk megkérdezett szakember szerint ezek vörös húsok, állagban a marhához, szarvashoz hasonlítanak leginkább, de ízükben teljesen mások.
Nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni, akár hamburgert is. Mi házilag készítettünk már strucchúsból, de marhafaggyúval keverni kell, mivel száraz a hús. Én személy szerint jobban szeretem az emut, mint a struccot, mert finomabb és aranyosabb is, emellett könnyebb tartani, és nagyon szívós madár. De ez persze csak az én véleményem.
Áttörés jöhet strucc -és emufronton is?
Ezeknek a madaraknak a tenyésztése és fogyasztása még gyerekcipőben jár Magyarországon, ez kétségtelen. Ugyanakkor az már látszik, hogy a kíváncsiság utat törhet magának. Gál János kiemelte, hogy több tenyésztővel összeálltak már, hogy törzsállományokat hozzanak létre, és hivatalos levelet kaphassanak erről. Ez a levél tulajdonképpen ugyanazt a célt szolgálná, mint a pedigré vagy egy marhaoklevél.
Ebből tudnánk profitálni is, hiszen lehetne szelektálni a jobb vérvonalú állatokat, akiket csibeként el lehetne adni további tenyésztésre. Persze, az sem lenne hátrány, ha rosszabb időkben az állam támogatná kicsit a munkánkat. Úgy gondolom, hogy az emu és a strucc lesz a marha utódja, hiszen ők nem termelnek metánt. Idővel pedig egyre nagyobb lehetne a kereset rájuk, de egy fecske nem csinál nyarat.