Ömlik az import hagyma Magyarországra: ki nem találnád, honnan jön a java

Ömlik az import hagyma Magyarországra: ki nem találnád, honnan jön a java

agrarszektor.hu
A tavalyi áruhiányos év után idén mintha stabilizálódna a vöröshagyma uniós piaca, de továbbra sem lehet egyértelműen nyugodt viszonyokról beszélni. Több hagymatermesztő országban is gondok vannak a termésátlagokkal, sok helyütt az időjárás okozott problémákat. Magyarországon az előző évekhez képest ugyan nőtt a hagyma termőterülete, ám még mindig jelentős az a mennyiség, amit importálni kell. Az import vöröshagyma főleg Szlovákiából, Ausztriából, Németországból, Hollandiából, illetve az utóbbi időszakban Egyiptomból és Szlovéniából érkezett.

A tavalyihoz képest jobb termés várható idén az Európai Unió főbb hagymatermesztő országaiban, ugyanakkor a 2023-as év sem volt problémák nélkül való. Hollandiában heterogén termésátlagokat, minőségi problémákat jeleztek az idén, ezzel szemben Spanyolországban április óta alacsony a hagymakészletek szintje, ráadásul Andalúziában csökkent a termőterület, több térségben viharkárok nehezítették a betakarítást. Franciaországban a nagyon gyenge 2022. évihez képest jobb termést vetítettek előre - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében. Németország keleti részében átlag alatti, a nyugati területeken átlag körüli mennyiségre számítottak, a megkésett betakarítás és a túlméretes hagymák okoznak gondokat. Olaszországban a kedvezőtlen időjárás 50%-os visszaesést eredményezhet. Lengyelországban a Statisztikai Hivatal (GUS) szeptemberi előrejelzése szerint 2023-ban a vöröshagyma termése 630 ezer tonna körül várható, ami 3%-kal marad le a 2022. évi mennyiségtől (649,8 ezer tonna).

Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy az unió belső piacán Hollandia a legjelentősebb vöröshagymaexportőr, majd Spanyolország következik a sorban. Az idei év első fél évében Hollandia 39%-kal 397,6 ezer tonnára növelte, míg Spanyolország 1%-kal 84,9 ezer tonnára csökkentette szállításait az unió belső piacára. A legnagyobb vöröshagyma-importőr Németország (105,3 ezer tonna) volt a megfigyelt időszakban. Az unió vöröshagyma-külkereskedelmi egyenlege a harmadik országok irányába negatívra változott 2023 első hat hónapjában 2022 azonos időszakához képest. A behozatal 117%-kal, vagyis 326,7 ezer tonnára nőtt, a legnagyobb beszállító Egyiptom volt, ahonnan 111,5 ezer tonna (+169%) vöröshagyma érkezett. A közösség vöröshagyma-kivitele 41%-kal 296,9 ezer tonnára csökkent a megfigyelt periódusban.

A vöröshagyma esetében azt kell mindig észben tartani, hogy ez egy olyan különleges termék, amelynek árrugalmassága igen alacsony. Ez azt jelenti, hogy a vöröshagyma iránti keresletet az ár nem befolyásolja számottevően, mivel a terméket nem lehet mással helyettesíteni. Ennek ugyanakkor a fordítottja is igaz: még ha olcsó is a hagyma, az emberek akkor sem fognak többet fogyasztani belőle.

Magyarországon nőtt a termőterület, de még nem vagyunk önellátóak

A Központi Statisztikai Hivatal KSH adatai szerint a vöröshagyma mennyisége az utóbbi öt évben 39-54 ezer tonna között mozgott. 2022-ben 2%-kal több (51,4 ezer tonna) vöröshagyma termett, mint egy évvel korábban. Ehhez hozzáadódik, hogy 2023-ban az előző évihez képest a vöröshagyma területe szakértők szerint 3%-kal, összesen 1601 hektárra nőtt. Varga István, a NAK Kertészeti és beszállítóipari osztály, és a FruitVeb szántóföldi zöldségfélék alelnöke egy nyári szakmai rendezvényen elmondta, hogy évente nagyjából 50-60 ezer tonna hiányzik a hazai piacról, amit ezért importból kell biztosítani. Ez főleg a téli időszakban jellemző, egészen az áttelelő hagyma betakarításáig jelentős a bekerülő vöröshagyma.

A KSH adatai szerint Magyarország vöröshagymaimportja 24%-kal 9,73 ezer tonnára csökkent 2023 első hét hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Szlovákia 42%-kal (1,74 ezer tonna), Ausztria 61%-kal (974,6 tonna), Németország 82%-kal (556,1 tonna) kevesebb vöröshagymát szállított hazánkba. Ugyanakkor Hollandiából 34%-kal több (3,27 ezer tonna) vöröshagyma érkezett, illetve megjelent az Egyiptomból (996,7 tonna) és Szlovéniából (668,5 tonna) származó áru is. Magyarország vöröshagymaexportja éves szinten nem jelentős (1-2 ezer tonna). Az idei év első hét hónapjában 124%-kal 722,1 tonnára nőtt a kivitel, amelynek döntő hányada Romániába került.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon 2023 1-15. hetében a szabadföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 126%-kal volt magasabb (333 forint/kilogramm) az egy évvel korábbinál. Az idén betakarított barna héjú vöröshagyma termelői ára (368 forint/kilogramm) 2023 24-40. hetében 67%-kal meghaladta a 2022. év ugyanezen időszakának átlagárát. A budapesti és vidéki fogyasztói piacokon a vöröshagyma átlagára 450-750 forint körül mozgott az utóbbi időszakban (39-40. hét).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!