Elárasztotta Európát az ukrán gabona, a lengyelek mégis jól jártak

Elárasztotta Európát az ukrán gabona, a lengyelek mégis jól jártak

agrarszektor.hu
A korábbi várakozásokkal ellentétben nem lesz csúcstermés kukoricából és napraforgóból sem itthon. Mostanra pedig már az is látszik, hogy a tavalyi aszályos év gyenge átlagai után az idei jobb hozamokkal is veszteséget kell elkönyvelniük a növénytermesztőknek. Az ukrán gabona jelenléte még mindig gondokat okoz, ugyanakkor Lengyelországban - ahol szintén fennáll ez a probléma - a hazaiaknál magasabbak a piaci árak.

A legfrissebb adatok alapján elmondható, hogy a napraforgót már betakarították, miután a terület 98%-áról jelentették a munkák befejezését. A hektáronkénti termésátlag majdnem eléri a 3 tonnát (2,966 tonna), ez jó eredménynek számít. Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Szövetségének (MOSZ) tanácsosa szerint ugyanakkor már a nyáron jelezték a gazdálkodók, hogy jó hozamra számítanak, de érdemes megjegyezni, hogy a napraforgónál - és a kukoricánál is - többre számítottak - olvasható a Világgazdaság oldalán. A napraforgónál így is rekordközeli az átlaghozam: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint legalábbis 1990 óta csak egy évben, 2019-ben emelkedett 3 tonna fölé a hektáronkénti átlaghozam, akkor is 30 kilogrammal. 

A terület 44%-ának betakarítása után 7,4 tonnás a hektáronkénti átlagtermés a kukoricánál. Ez, ahhoz képest, hogy kifejezetten kedvezett neki az időjárás - bár egyes területeket idén is elkerült a csapadék -, inkább csalódás okozhat. Az előző öt évben háromszor is 8 tonna fölé emelkedett az átlaghozam, igaz, a tavalyi aszályos év negatív rekordot hozott a maga 3,4 tonnás átlagával. A MOSZ tanácsosa szerint kérdés, hogy ténylegesen mekkora területet érintett idén a szárazság, és milyen mértékű volt a tápanyagpótlás. A termelők beszámolója szerint ugyanis a szokásosnál kevesebb műtrágyát szórtak ki a kukorica alá.

Kukoricából sem lesz csúcstermés idén

Vagyis ez most egy átlagos eredmény, holott korábban csúcsokat is vártak. A hivatalos termésbecslés is előbb 8,1, majd 7,9 tonnáról szólt - emlékeztetett Csősz Tibor. Ez egyébként a nyári aratáskor is hasonló volt, azt megelőzően is nagyobb búzatermést jósoltak. Valószínű tehát, hogy a tavalyi nagy aszályt egyik évről a másikra nem tudták kiheverni a talajok, illetve a kevesebb műtrágya is komoly hatással volt a termésmennyiségre. A kalászosokat rozsdabetegség is sújtotta - szintén csökkentve a mennyiséget -, de a kukoricánál egyelőre nem kell attól tartani, hogy gombafertőzések miatt toxinos lenne a termés. Emlékezetes, tavaly ez nagy gondokat okozott. 

Néhány helyről azt is jelezték, hogy a raktározással valószínűleg gondjaik lesznek, aminek az az oka, hogy vannak még tavalyról beragadt készletek, illetve sokan a nyári termésre sem találtak még vevőt. Sőt, az is jellemző, hogy ugyan már eladták a terményüket, de némi pluszpénzért cserébe néhány hónapig raktározzák. A kukoricánál mindig fontos kérdés, hogy mennyire nedves a termény, mennyit kell a szárításra költeni. Erről ugyan nem sok visszajelzés érkezett az érdekképviselethez, de azok arról szólnak, hogy a szárításnak nem nagy a pluszköltsége, sőt, olyanról is hallottak, hogy ha most vágják le, nem is kell szárítani. 

Miért lett nagyobb teher az ukrán gabona hazánkban, mint a lengyeleknél?

A piaci mozgásokról ugyanakkor ellentmondásos hírek érkeznek a termelőktől. Azt is hallani, hogy továbbra sincs kereslet, áll a piac, míg másfelől olyan hírek érkeznek, hogy azért „csipegetik”, és mennek a szállítmányok. A legnagyobb probléma Csősz Tibor szerint az, hogy ha lenne is kereslet, a vevők olyan árat mondanak be, ami a régióban messze a legalacsonyabb. 

A Magyarországhoz hasonlóan az ukrán gabonától szintén sújtott lengyeleknél például a piaci árak több mint 10%-kal meghaladják az itthoniakat, amire a hazai termelők nem találnak magyarázatot. Csősz Tibor szerint hasonló jelenség figyelhető meg, ha a párizsi Matif tőzsdei árait nézik. Azok ugyanis körülbelül 30%-kal vannak a hazai árak fölött, márpedig ha a szállítási költségeket is figyelembe vesszük, akkori is legfeljebb 15%-osnak kellene lennie a különbségnek. 

Gyenge évet zárnak a növénytermesztők

A jelenlegi piaci árakról elmondta, hogy a búzáról továbbra is jönnek olyan hírek, amelyek szerint a vevők továbbra is keresik a kimagasló minőséget, és azt hajlandók is megfizetni, csakhogy idén az össztermésen belül magas a takarmánybúza aránya, így a minden paraméterükben kimagasló tételeket nehéz találni. Az átlagos minőségű étkezési búzáért a MOSZ információi szerint tonnánként 55-65 ezer forintot kínálnak a vevők, a takarmánybúza ára pedig 50 ezer forint körül alakul. 

A kukorica centrumára 55 ezer forint, ettől lefelé és fölfelé is néhány ezer forinttal térnek el az ajánlatok. Az átlagos terméssel ez az ár biztosan veszteséget jelent - nyomatékosította a MOSZ szakértője. Így viszont a szántóföldi növénytermesztők számára gyászos év az idei, hiszen a kukoricához hasonlóan a búza és az árpa is veszteséget hozott. Csősz Tibor szerint, aki tud, most raktározni fog, és folyamatosan, kisebb tételekben próbál értékesíteni, hogy a gazdálkodásban a következő munkafolyamatok finanszírozására legyen pénze - persze, ha van helye a termény betárolására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!