Gabona: legfeljebb közepes év várható idén

Gabona: legfeljebb közepes év várható idén

Az őszi vetésű kalászos gabonáknál vegyes összképet látunk a táblákon, amely főleg abból adódik, hogy a gazdák milyen inputanyagokat juttattak ki. Az elkövetkező időszak csapadékmennyiségén sok múlik az árpa és a búza esetében – mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. A tavaszi vetéseknél viszont problémák vannak, több termelő is jelezte, hogy a kelések nem egységesek. Az elnök szerint legfeljebb közepes év várható, ám egy kismértékű áremelkedés esetén a gazdák már a pénzüknél lennének. A téma szóba kerül a hamarosan megrendezendő AgroFood konferenciánkon is, amely átfogó képet ad a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar helyzetéről.

Az őszi vetésekkel kapcsolatban egy-két hét múlva már részletesebb becslésekkel fogunk rendelkezni. Jelenleg várjuk, hogy még ebben a hónapban, vagy esetleg a jövő hónap elején mennyi csapadék jön, és ennek ismeretében látjuk majd a lehetőségeket

mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette:

Vegyes a kép

Az egyes táblák között így is nagyon vegyes a kép, amely elsősorban a technológiával, a kijuttatott inputanyagokkal van összefüggésben.

Változó, hogy melyik termelő mennyit enged meg magának. Akik a fejtrágyát megfelelően odatették a növények alá, azoknál most jobban rendben van a tábla. Több helyen látni viszont azt is, hogy a gyomirtás nem sikerült, esetleg a költségek miatt a termelő nem is próbálkozott vele.

Nem indult jól a kukorica és a napraforgó

A tavaszi vetésű növények esetében sem ideális az összkép.

Több helyről jelezték a gazdálkodók, hogy a kukorica, valamint a napraforgó esetében nagyon sok helyen vontatott, nem egyöntetű kelés van. Ez nagyon rossz hír, amely a későbbiekben problémákat okoz. Az a jó helyzet, ha a napraforgó és a kukorica együtt kel, mert akkor nincs versengés a növények között, hanem egymást segítik a növekedésben. Jelenleg a később kelő növényt a mellette levő elnyomja, nem fejlődik rendesen.

Ennek oka az eltérő vízkészlet a talajban, az, hogy nem az optimális körülmények közé kerültek a magok. Az egyik helyen jó talaj fogadta a magot, a másik helyen pedig szárazabb, ezért látható, hogy a probléma foltokban jelentkezik.

Hetvenezernél már hátradőlhetnénk?

Az árakkal kapcsolatban Petőházi Tamás elmondta: bár valamelyest emelkedtek az utóbbi időkben a szintek, azok még mindig alacsonynak mondhatók. Amikor a közelmúltban a kormányzat bevezette a bejelentési kötelezettséget, akkor kismértékben emelkedtek a terményárak, ráadásul a világpiaci ár is nőtt, mivel olyan hírek érkeztek, hogy kevesebb lesz az átmenő készlet. Az elnök szerint a kereskedők jelenleg kivárnak. Eközben nem csupán napról napra változnak az árak, hanem területileg is nagy szórást mutatnak, a Dunántúlon jó tízezer forinttal magasabb árakat mondanak, mint keleten.

Petőházi Tamás hozzátette:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06