Az élelmiszer veszteség és -pazarlás csökkentése világszerte jelentős társadalmi, gazdasági, táplálkozási és környezeti kihívás. Ennek csökkentése érdekében indult el ebben az évben a COST (European Cooperation in Science & Technology) által támogatott 4 éves nemzetközi együttműködésben zajló FoodWaStop projekt, melynek alakuló ülését szeptember 21-én rendezték - írta meg a FruitVeB. A 23 ország összefogásával megalakult projekt elnöke Gianfranco Romanazzi, tudományos alelnöke Marco Carulli, adminisztratív alelnöke Olga Gorczyca lett, Magyarországot pedig Mihály Kata és Karaffa Erzsébet képviseli a továbbiakban. A magyar résztvevők büszkék arra, hogy szakértelmükkel részt vehetnek és együttműködhetnek a FoodWaStop nemzetközi csapatával. A projekt céljai a következők:
- egy interdiszciplináris és többszereplős európai hálózat létrehozása, amely az EU-n kívüli mediterrán országokkal is kapcsolatot teremt, hogy az élelmiszer-pazarlás megakadályozásával kapcsolatos ismereteket a jelenlegi tudásszintet meghaladó mértékben fejlessze;
- a pazarlás és veszteségek előfordulásának meghatározása a gyümölcs- és zöldségértéklánc kritikus pontjain;
- technológiai innovációk és fenntartható gazdálkodási stratégiák előmozdítása a pazarlás és veszteségek csökkentése és megelőzése érdekében; és
- az agrár-élelmiszeripari hulladékok felértékelése a körkörös biogazdaság előmozdítása érdekében.
A koordinátorok és a résztvevők más kapcsolódó projektek (pl. PRIMA, H2020) során szerzett tapasztalatai, a különböző uniós és EU-n kívüli országokból származó háttér, valamint az érdekelt felek és az ipari partnerek bevonása hozzájárul a probléma tudatosításához, a probléma előfordulásának meghatározásához, az innovatív technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása révén a kezeléséhez szükséges stratégiák kereséséhez, valamint a pazarlás megelőzésére irányuló helyes gyakorlatok meghatározásához. A FoodWaStop hálózat különböző érdekeltek és végfelhasználók számára nyújt előnyöket, beleértve az agrár-élelmiszeripari értéklánc valamennyi szereplőjét, a gazdálkodóktól (Farm) a fogyasztókig (Fork). A FoodWaStop továbbá olyan tudásplatformot hoz létre, amely elősegíti az innovációt, iránymutatásokat ad, és elősegíti a politikai döntéshozókkal folytatott párbeszédet, hogy a figyelmet az élelmiszer-pazarlás társadalmi és gazdasági következményeire irányítsa.