A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 augusztusában az Európai Unióban 17%-kal, az USA-ban 18%-kal, Új-Zélandon 27%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) a 2023-as év 41. hetében 4%-kal, a teljes tejporé 18%-kal, a cheddar sajté 22%-kal, a sovány tejporé 27%-kal esett vissza 2022 azonos időszakához mérten - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből.
A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 34-42. hét között 4 euróval 55 euró/100 kilogrammra nőtt. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 36-42. hét között 2,5 euróval 45,5 euró/100 kilogrammra csökkent. Olaszországban, Verona városában a nyerstej spot piaci ára 2023. október 16-án áfa nélkül, szállítási költséggel 55 euró/100 kilogramm, a biotejé 63,5 euró/100 kg, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 51,5 euró/100 kilogramm, a fölözötté 30,5 euró/100 kilogramm, a tejszíné 270 euró/100 kilogramm, az Európai Unióból származó tejszíné 267 euró/100 kilogramm volt.
A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. A zsírérték 37%-kal, a fehérjeérték 44%-kal csökkent, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 41%-kal volt alacsonyabb 2023 szeptemberében az előző év azonos hónapjához képest.
Franciaországban az idei év 40. hetében a tejfelvásárlás egy hét alatt 0,1%-kal nőtt, míg az előző év azonos heti értékétől 4,6%-kal maradt el. A németországi központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint Németországban a nyerstej felvásárlása az előző héthez képest 0,4%-kal mérséklődött, azonban az előző év azonos hetéhez viszonyítva 0,6%-kal nőtt ugyanekkor. Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára a 2023-as 42. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 30%-kal, a sovány tejporé 29%-kal csökkent. A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 477,5 euró/100 kilogramm, a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 256 euró/100 kilogramm volt az év 42. hetében. Az ömlesztett vaj ára 115%-kal, a sovány tejporé 47%-kal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten.
Mi a helyzet Magyarországon?
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 153,57 forint/kilogramm volt 2023 szeptemberében. A fehérjetartalom 0,06 százalékpontos és a zsírtartalom 0,03 százalékpontos javulása, valamint az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára 1%-kal emelkedett idén szeptemberben az augusztusihoz képest, és 20%-kal maradt el az előző év azonos hónapjának átlagárától. A nyerstej felvásárlása 2023 szeptemberében az előző havi mennyiséghez képest 4%-kal, a 2022. szeptemberinél 3%-kal volt kevesebb.
A nyerstej kiviteli ára 163,54 forint/kilogramm volt 2023 szeptemberében, az előző havihoz képest 4%-kal emelkedett, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 26%-kal csökkent. A kiviteli ár 6%-kal volt magasabb a termelői átlagárnál. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 12%-kal nőtt 2023 szeptemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
Az AKI PÁIR adatai szerint 2023 szeptemberében egy hónap alatt a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej feldolgozói értékesítési ára 3%-kal, a trappista sajté 2%-kal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé és az adagolt vajé egyaránt 1-1%-kal emelkedett, ezzel szemben a tejföl ára stagnált, míg a gyümölcsös joghurté 3%-kal csökkent. A KSH adatai szerint a pasztőrözött 2,8 és 1,5 százalék zsírtartalmú ESL-tej, valamint a 12 százalék zsírtartalmú tejföl fogyasztói ára egyaránt 2%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej, a 20 százalék zsírtartalmú tejföl és a gyümölcsös joghurt egyaránt 3%-kal, a trappista tömbsajté pedig 5%-kal mérséklődött ugyanebben az összehasonlításban.