Jelentős csökkenés figyelhető meg a tejek és tejtermékek árát illetően, nemcsak Európában, de világszinten is. A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 júliusában az Európai Unióban 14%-kal, Új-Zélandon 27%-kal, az USA-ban 32%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - derült ki az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) adatai alapján készült legfrissebb elemzésből. A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2023 37. hetében 14%-kal, a cheddar sajté 20%-kal, a teljes tejporé 25%-kal, a sovány tejporé 29%-kal csökkent 2022 azonos időszakához mérten.
Mint írták, a nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 27-34. hét között 2,5 euróval mérséklődött, majd a 38. hétig 3,25 euróval 54,25 euró/100 kilogrammra nőtt. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 18-36. hét között 22 euróval emelkedett, majd egy hét alatt 2,5 euróval 45,5 euró/100 kilogrammra csökkent. Olaszországban, Verona városában a nyerstej spot piaci ára 2023. szeptember 18-án áfa nélkül, szállítási költséggel 54,25 euró/100 kilogramm, a biotejé 61 euró/100 kg, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 50,5 euró/100 kilogramm, a fölözötté 29,5 euró/100 kilogramm, a tejszíné 243 euró/100 kilogramm, az Európai Unióból származó tejszíné 235 euró/100 kilogramm volt.
A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. A zsírérték 37%-kal, a fehérjeérték 45%-kal csökkent, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 42%-kal volt alacsonyabb 2023 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest.
Franciaországban a 2023-as év 35. hetében a tejfelvásárlás egy hét alatt 0,8%-kal nőtt, míg az előző év azonos hetéhez viszonyítva 3,9%-kal csökkent. A németországi központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint Németországban a nyerstej felvásárlása az előző héthez képest 0,5%-kal, az előző év azonos hetéhez viszonyítva 1%-kal nőtt ugyanekkor. Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára az idei év 37. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 36%-kal, a sovány tejporé 42%-kal csökkent. A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára 450 euró/100 kilogramm, a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 223,5 euró/100 kilogramm volt az év 37. hetében. Az ömlesztett vaj ára 103%-kal, a sovány tejporé 28%-kal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten.
Mi a helyzet Magyarországon?
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 151,47 forint/ kilogramm volt 2023 augusztusában. A fehérjetartalom stagnálása és a zsírtartalom 0,05 százalékpontos javulása, valamint az alapár 1%-os csökkenése mellett a nyerstej átlagára 1%-kal mérséklődött 2023 augusztusában a 2023. júliusihoz képest, és 17%-kal maradt el az előző év azonos hónapjának átlagárától. A nyerstej felvásárlása 2023 augusztusában az előző havi mennyiséghez képest 3%-kal, a 2022. augusztusinál 4%-kal volt kevesebb. A nyerstej kiviteli ára 156,53 forint/kilogramm volt 2023 augusztusában, az előző havihoz képest 6%-kal nőtt, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 26%-kal csökkent. A kiviteli ár 3%-kal volt magasabb a termelői átlagárnál. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 25%-kal nőtt 2023 augusztusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
Az AKI PÁIR adatai szerint a gyümölcsös joghurt feldolgozói értékesítési ára 2%-kal, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és az adagolt vaj egyaránt 1-1%-kal nőtt, a trappista sajt stagnált, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej és a tejföl ára egyaránt 1-1%-kal, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej ára pedig 4%-kal csökkent. A KSH adatai szerint a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tej fogyasztói ára 8%-kal nőtt, a gyümölcsös joghurt nem változott, ezzel szemben a pasztőrözött 1,5 és 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tej fogyasztói ára egyaránt 1%-kal, a 12 és a 20 százalék zsírtartalmú tejföl 2%-kal, a trappista tömbsajt 4%-kal, az adagolt vajé pedig 6%-kal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.