Az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, a pozitív trendet csak az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzet tudta megtörni. A NAK és a Nyúl Terméktanács piaci körképe szerint az ágazat 2022-ben figyelemre méltó eredményt ért le, 2023-ban azonban a vártnál is jelentősebb volt a visszaesés.
A jelenség nemcsak hazánkban figyelhető meg, a nyúlágazat Nyugat-Európában is válságba került. Miközben itthon 2023-ban 20%-os termeléscsökkenésről lehet beszélni az első félév adatait vizsgálva, a francia, a spanyol és az olasz nyúltenyésztők 30%-os visszaesésről adtak számot. A válság tehát nemcsak nehézségeket hozott a hazai nyúltartóknak, hanem egyben lehetőséget is jelent számukra: a nyugat-európai termelés csökkenésével keletkező vágónyúlhiányt - a szükséges fejlesztéseket követően - a magyar nyúlágazat pótolhatja.
Hazánkban hat tenyésztőszervezet biztosítja a genetikai alapot, és több mint ötven nagyüzemi nyúltelep foglalkozik nyúltenyésztéssel, 2022-ben összesen 10 335 tonna élőnyulat állítottak elő. A vágóüzemek szinte teljes egészében hazai előállítású, magyar nyulat dolgoznak fel, a két nagy vágóhíd az összes magyarországi termelés 99%-át adja.
Sajnos nagyon kevés magyar fogyaszt nyúlhúst
Bár a nyúlhús kiváló fehérjeforrás, a magyarok körében mégsem elterjedt a fogyasztása, a hazai nyúlágazat ezért jelentősen exportorientált. Emiatt - az európai uniós előírások mellett - a termelőknek teljesíteniük kell a külföldi vevők sokszor az uniósnál is szigorúbb elvárásait. A magyar nyúltenyésztők és -feldolgozók számos minőségbiztosítási rendszerben bizonyították elkötelezettségüket és hatékonyságukat a fenntarthatóság és az állatjólét területén.
A nyúlágazat fejlődését az elmúlt időszakban több tényező is nehezítette. Más állattenyésztési ágazatokat is érintő gondok - a termelési költségek ugrásszerű emelkedése, az orosz-ukrán háború nyomán kialakult infláció - mellett a világszinten is egyre nagyobb méreteket öltő, úgynevezett RHD járvány okozta kihívással is szembe kellett nézniük a nyúltenyésztőknek. Az Agrárkamara minden rendelkezésre álló eszközzel segíti a nyúlágazat szereplőit abban, hogy folyamatosan biztosítani tudják a hazai és a külföldi piacok biztonságos és tápláló hazai nyúlhússal való ellátását.
Miért érdemes fogyasztani?
A nyúlhús könnyen emészthető, zsírszegény, egészséges és ízletes fehér hús, semmilyen allergén anyagot nem tartalmaz. A húsfélék közül a nyúlhús rendelkezik a legmagasabb fehérjetartalommal. Kedvező táplálkozás-élettani hatásai alkalmassá teszik arra, hogy a diétás étrenden élők, a kisgyermekek és az idősek számára is ajánlott alapanyag. Nem véletlen, hogy számos bébiételgyártó emelte be a kínálatába, a csecsemőknek már négyhónapos kortól ajánlott a nyúlhús fogyasztása.
Mennyibe kerül most a nyúlhús?
A HelloVidék most is megnézte a nagyobb áruházak kínálatát, és azzal kellett szembesülnie, hogy az Auchan, az ALDI és a Tesco online shopjában nincs semmiféle nyúlhús. Ezzel szemben a Spar online kínálatában (november 15-i árakról beszélve) a nyúlmáj ára 1399 Ft/csomag, a darabolt nyúlhús 2199 Ft/csomag, a pecsenye nyúl combfilé 2399 Ft/csomag, a pecsenye nyúl lapocka pedig 2499 Ft/csomag áron kapható. Vidéki tekintetven a Matusz-Vad kínálatát is megnzétük, hiszen rendelni lehet tőlük akár online is. Náluk a nyúlgerinc ára 4539 Ft/kg, pecsenye nyúlcomb 3499 Ft/kg, a nyúllapocka 2119 Ft/kg, a nyúlmáj ára pedig 1819 Ft/kg. Ez alapján látható, hogy a nyúlhús tekintetében a nagyobb húsáruházakat, húsboltokat és magukat a termelőket kell megkeresni, mivel az áruházakban a jelek szerint nem szerepel az állandó kínálatban.