Védett gyepek esetében (védett természeti terület) egész évben (így télen is) a területi természetvédelmi hatóság engedélye szükséges a legeltetéshez - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Gazdasági szempontból jelentős költségmegtakarítást jelent a téli időszakban történő legeltetés, hiszen a gazdálkodók megspórolják a takarmány árát és a szállítási költségeket is. Ezek a költségcsökkentő megoldások különösen fontosak az olyan években, amikor a vegetációs időszakban bekövetkező aszály miatt hosszabb ideig kell az állatoknak kiegészítő takarmányt biztosítani, illetve a szükségesnél kevesebb szénát, szenázst tudnak megtermelni.
A túllegeltetés és az erózió elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy irányított, kis adagokban végezzük a legeltetést (2-3 nap/szakasz)!
A téli legeltetés esetében a legkritikusabb rész a túllegeltetés. Sokkal könnyebb ilyenkor elkövetni ezt a hibát, mint a vegetációs időszakban. Az sem mellékes, hogy a növények lelassult fejlődése miatt nem záródik össze olyan gyorsan a gyep, mint a tavaszi-őszi időszakban. Ez lejtős területeken komoly eróziót okozhat (a télen kialakult sérülésekből a gyepek általában csak tavasszal regenerálódnak). Ezért nagyon fontos, hogy irányított, kis adagokban történő legeltetést végezzünk. A legfontosabb szabály, hogy úgy alakítsuk ki a szakaszok méretét, hogy ne történhessen meg az állatok visszalegelése. Míg a vegetációs időszakban 7-10 nap az optimális egy-egy szakasz legelési idejének, ilyenkor inkább 2-3 nap az ajánlott. Ha ennél tovább vannak az állatok egy helyen, akkor nehezebben regenerálódnak a növények, amely terméscsökkenést és gyomosodást is okozhat a következő évben.
Valószínű, hogy az enyhe teleknek köszönhetően egyre többen látják meg a lehetőségeket a téli legeltetésben, így sokan ki fogják próbálni. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy erre az időszakra is pontos tervezés szükséges, mert a nem szakszerűen végzett legeltetés a következő év termésére is kihatással van.
Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége