Mint látszik, valóban komoly problémák vannak idehaza a mákkal, a kérdés pedig az, hogy mégis, miért Érdemes tudni, hogy a máktermesztés több fázisban kritikus: első a kelés, ami idén is a március-áprilisi szárazságban probléma lehet - és, mint ismert, az elmúlt években igen nagy aszály pusztított Magyarországon. Mivel nem gyökeresedik mélyen, később is gond a csapadékhiány, kipusztul vagy olyan alacsony, gyenge marad, hogy lényeges hozam nem várható tőle. Ez már sokéves tendencia, ezért az utóbbi 10 évben igen erőteljesen az őszi vetésű fajták kerültek előtérbe.
A KSH adatai szerint a mák - beleértve az étkezési, ipari és takarmánymákot is - termőterülete az alábbiak szerint alakult az elmúlt években:
- 2018-ban 3272 hektár
- 2019-ben 5531 hektár,
- 2020-ban 6761 hektár,
- 2021-ben 6546 hektár,
- míg 2022-ben 3359 hektár.
A KSH adataiból továbbá az is kiderült, hogy az étkezési mák ára az elmúlt években nem sokat változott:
- 2018-ben 1464,00 forint,
- 2019-ben 2096 forint,
- 2021-ben 2088 forint,
- 2022-ben pedig 2 309,00 forint volt.
- 2020-ban a koronavírus miatt nem állnak rendelkezésre pontos adatok.
Milyen árakkal találkozhatunk most a boltokban, piacokon?
A mák nem a legolcsóbb alapanyagok egyike, ez tény. Jelenleg a hazai I. osztályú 1400-1500 forint a Nagybani piacon, az import I. osztályú pedig 1200-1500 forint között érhető el. A Tescoban a darált, 200 grammos kiszerelés 729 forint, az étkezési 200 grammos 469 forint, míg az őrölt cukrozott mák 659 forint. Az Auchanban az étkezési mák 599 forint (200 gramm), a 250 grammos máktöltelék pedig 619 forint.
A klímaváltozás árnyékéban
Ahogyan lapunk korábban megírta, klímaváltozás nagyon megnehezítette és meg is nehezíti a termelést. A Nébih is megerősítette akkor: a klímaváltozás egyértelműen hatással van a máktermesztésre, mert az egyre szárazabb tavaszi időjárás miatt a tavaszi mák kelése bizonytalan. Az időben leesett csapadék azért nélkülözhetetlen, mert a mákot többnyire öntözés nélkül termesztik. Az egyre forróbb nyári időjárás sem kedvez a máktermésnek, hiszen ennek következtében terméskötődési problémák léphetnek fel. Pontosan ezek miatt növekedett az elmúlt években az őszi étkezési mákfajták termesztése, miközben a tavasziaké csökkent. Az ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták uralják a máktermesztést.