2024. július 16. kedd Valter
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.01.06. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.01.06. szombat

agrarszektor.hu
Döntően borult idő várható, délen, délkeleten átmenetileg szakadozhat, vékonyodhat a felhőzet - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.01.06.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.01.06.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.01.06.) napon.

2024.01.06. szombat: Döntően borult idő várható, délen, délkeleten átmenetileg szakadozhat, vékonyodhat a felhőzet. Több helyen, több hullámban kell esőre, záporra számítani, legkisebb eséllyel a délkeleti megyékben valószínű csapadék. A Viharsarokban a déli, délkeleti, a nyugati megyékben már az északira forduló szelet kísérik élénk, utóbbi tájon késő estétől erős széllökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 16 fok között várható, északnyugaton az alacsonyabb, a déli, délkeleti országrészben a magasabb értékekkel.
Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Egy képződő, majd átvonuló mediterrán ciklon miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás.

A következő napon várható időjárás

2024.01.07 vasárnap: Erősen felhős vagy borult lesz az ég, keleten lehetnek átmeneti felszakadozások. Délkeleten kisebb a csapadék esélye, máshol többfelé várható eső, melyet északnyugat felől egyre nagyobb területen havas eső, hó vált fel. Néhol átmenetileg ónos eső is lehet. A halmazállapot-váltással párhuzamosan fokozatosan csökken a csapadékhajlam. A korábban lehullott csapadék lefagyhat! Az északnyugati, északi szelet erős, sokfelé viharos lökések kísérik. Északnyugaton a szél hordhatja a havat. A csúcsérték is hasonlóan, -2 és +10 fok között alakul, északnyugaton lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő. Északnyugaton és északkeleten reggel állhat be a maximum, napközben hűl a levegő.

Friss híreink:

Letarolhatja a fagy az országot: így garantáltan megóvhatod a növényeidet ellene

Bár javában tapossuk a telet, ez inkább csak a naptárban látszik meg, mintsem az időjáráson. Az idei tél is szokatlanul enyhe volt, olyannyira, hogy még a melegrekord is megdőlt Magyarországon. Ennek ellenére nem árt elővigyázatosnak és felkészültnek lennünk, hiszen egyik napról a másikra is lecsaphat a hideg vagy a fagy az országra. Ebben az esetben nem árt, ha tudjuk, mit kezdhetünk növényeinkkel, mivel a fagy könnyen végezhet velük. Alábbi cikkünkben megmutatjuk, mit tehetünk, hogy a növényink garantáltan átvészeljék a telet.

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak a munkások 2024-ben a magyar földeken

Az elmúlt években kapott hideget, meleget a magyar gazdaság, elég, ha csak az itthon tapasztalható inflációra gondolunk. Éppen ezért elkerülhetetlen volt az, hogy emelkedjenek a bérek - ez a folyamat valóban meg is indult. Olyannyira, hogy decembertől 15 százalékkal emelkedett a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum. Kérdés, hogy vajon mindez hogyan hat majd az agráriumi bérekre? A mezőgazdasági munkák nem feltétlenül tartoztak sosem a jó fizető állások közé, ám ez a „trend” is változni kezdett. Nézzük, milyen mértékben.

Rengeteg magyar mondott le ezekről a traktorokról: mi történik itt?

2023 decemberében a magyar gazdák 49,6 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2021 tizenkettedik hónapjához képest pedig 49,3 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka decemberben a John Deere volt, amelyből 42-t adtak el a hónapban, a második helyen a Solis végzett, abból 24 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a New Holland, a negyedik a Claas, az ötödik pedig a Massey Ferguson volt az év tizenkettedik hónapjában.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Mindenki felkötheti a gatyát Európában: teszten a BYD elektromos népautója, ez készülhet Szegeden

Bíjhuájd, Bivaly-dé, Béjjdí - szoknunk kell még, de biztosan meg fogjuk tanulni a kínai óriásmárka nevét Magyarországon is, és nem csak a szegedi gyár miatt. A BYD már most is óriási offenzívávba kezdett Európában, és elnézve tesztautónkat, a "középső" modell Atto 3-at, van is mitől tartania az öreg kontinensen már-már elkényelmesedett autógyártóknak. Ár-érték arányban gyakorlatilag mindenki alá vág a kínaiak ajánlata: már a kocsi alapárában is olyan, máshol feláras exták vannak, mint a napfénytető, vagy a forgatható képernyő. Mennyire valós a 420 kilométeresnek ígért hatótávja? Mivel fog őrületbe kergetni a gyerek a hátsó ülésen? Mely német nagyvárosokban kezdhetik rágni a körmüket? Tesztünkben minden kérdésre választ adunk.

Több tízezer forint landol a magyarok kukáiban: pofátlan, mekkora pazarlás megy a háztartásokban

Az élelmiszerhulladék az ellátási lánc szinte egész hosszában, minden résztvevőnél megjelenik a betakarítástól a szállításon, raktározáson, kereskedelmi láncok polcain át egészen a fogyasztó konyhájáig, asztaláig. Ez egy globális jelenség, amely rendkívül súlyos következményekkel jár mind gazdasági, mind pedig ökológiai szempontból. Éppen ezért most annak jártunk utána, mi a legtöbbet emlegetett indok, ha kidobunk egy ételt, milyen termékek kerülnek legtöbbször kukába és mire kellene figyelnünk, ha nem akarunk több tízezer forintnak megfelelő összegű élelmiszert elpazarolni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?