1978-ban kerültem Kisvárdára, ahol 10 évet dolgoztam, majd bekerültem a szakma turbulens felhajtóerejébe akkor, amikor a hazai agrár-élelmiszeripar igen magas szinten produkált egész Európában
- tudta meg lapunk Bárány Lászlótól, aki 2023-ban megkapta a Portfolio Agrárgazdaságért Díjat. Ahogy az Agrárszektornak elmondta, a Master Good cégcsoport ma már 3500 munkavállalóval, a magyar csirkemennyiség 50 százalékát biztosítja, amelyet Kisvárdán vágnak le. Hangsúlyozta, nem véletlen az, hogy a vállalat a legnagyobb európai beszállítója az összes McDonald's étteremláncnak csirkehús alapanyagból. Ma már két fia is vezetői pozíciót tölt be a cégnél, ifjabbik Bárány László irányítja a teljes élelmiszeripart, Bárány Péter pedig a teljes agrártermelést, míg ő maga, Bárány László a beruházások előkészítéséért, szakmai ellenőrzéséért és irányításáért felel.
A vezető lapunknak beszélt arról is, hogy a Sága megvásárlásra a cég életének egyik legjobb döntése volt. Közölte, ez volt az első akvizíciós vállalatbővítés a cég életében, és 4 év alatt 55 százalékkal tudták megnövelni a Sága termelését. Ahogy említette, a magyar piac kicsi, a Master Good cégcsoport emiatt is az árbevételének 72 százalékát exportból szerzi be.
Bárány László kitért arra is, hogy a cégcsoportuk az egyetlen Európában, ahol a körforgásos gazdaság nemcsak mint egy elképzelés, hanem mint működő rendszer is jelen van. Náluk ugyanis a tenyésztés, a keltetés, a takarmánygyártás, a takarmány-alapanyagok beszerzése, a csirkehizlalás, valamint a feldolgozás is mind-mind egy integrált rendszer részét képezi.
A sikert sokféle módon mérik, valaki leragad a hagyományos, klasszikus értelemben vett, a pénz, mint egy értékmérő felfogásnál, én azonban ezzel nem számolok. Nálunk a megkeresett jövedelem 99 százalékát ma is visszaforgatjuk a vállalkozásba.
Címlapkép forrása: Agrárszektor