2024. július 16. kedd Valter
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.01.13. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.01.13. szombat

agrarszektor.hu
A most még a Dunántúl fölött lévő felhőzet lassanként az ország északkeleti fele fölé mozdul el, így a nap nagyobb részében az ország délnyugati felén napos időre van kilátás, ugyanakkor északkeleten délelőttől, a déli óráktól kezdődően többfelé erősen felhős vagy borult égre számíthatunk, arrafelé továbbra is előfordulhat hószállingózás - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.01.13.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.01.13.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.01.13.) napon.

2024.01.13. szombat: A most még a Dunántúl fölött lévő felhőzet lassanként az ország északkeleti fele fölé mozdul el, így a nap nagyobb részében az ország délnyugati felén napos időre van kilátás, ugyanakkor északkeleten délelőttől, a déli óráktól kezdődően többfelé erősen felhős vagy borult égre számíthatunk, arrafelé továbbra is előfordulhat hószállingózás. Az északnyugati, északi szél többfelé megélénkül, de olykor erős széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos tájakon 0 és +4 fok között, míg keleten -2, -1 fok körül valószínű. Késő este -6, -1 fok valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni, de a légkör magasabb szintjein zajló melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

A következő napon várható időjárás

2024.01.14 vasárnap: Általában gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég. Csapadék általában nem várható, de az északi, északkeleti határ közelében néhol előfordulhat hószállingózás. A szélvédett tájakon ködfoltokra is számíthatunk. A nyugati, északnyugati, majd délnyugati szél sokfelé megélénkül, az északi országrészben helyenként megerősödik. Kora délután 1 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

Friss híreink:

Ezek a gyümölcsök nálunk is megteremnek: mégis vagyonokért árulják őket

Bár a tél még csak a tervezés időszaka, hamar eljön a kora tavasz, ami a gyümölcsfák ültetésének is az egyik fő időszaka. De ne csak fákban, és ne csak a leggyakoribb fajokban gondolkozzunk! Ültessünk olyan gyümölcsöket a családellátó kertekbe, melyek termesztése viszonylag problémamentes, és olyanokat, melyek gyümölcseit csak ritkán, vagy drágán tudjuk csak megvenni majd.

Eltűnhetnek a fecskék az országból? Sokkal nagyobb a baj, mint eddig hittük

Egy új kutatás kimutatta, hogy kétszer annyi madár halhatott ki az ember miatt, mint korábban gondoltuk, így mára minden kilencedik madárfaj eltűnt a Földről, ez pedig komoly aggályokat vet fel. Magyarországon is veszélyben vannak a madarak, az elmúlt két évtizedben több, mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány.

Soha rosszabbat: kis bosszúság, nagyobb öröm a sok csapadék

Ha választani lehetne, inkább a mostani időjárásra szavaznának a termelők, mint a 2022-es év indulására – ebben értettek egyet az Agrárszektornak nyilatkozó gazdálkodók a mostani helyzet értékelésekor. A belvíz lokálisan okoz ugyan problémákat és egyelőre kérdéses még a károsan átnedvesedett talajok állapota és további sorsa is. Összességében ugyanakkor inkább kedvező fejlemény most, hogy kellő mennyiségű csapadék esett, amely a legtöbb helyen tartalékot képezhet a későbbiekben egy esetleges szárazabb periódus átvészelésére is. Az országosan tehát jóval nagyobb, problémamentes területek pozitívuma jóval meghaladja a belvízzel elöntött területeken keletkezett károk mértékét. Sok múlik ugyanakkor a következő hetek időjárásán: ha marad a hideg, napos idő, akkor országszerte javulhat a helyzet, további, jelentős csapadékhullám esetén már nem ilyen bíztató a kép.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Nesze neked 12 200 forint családi pótlék: ennyit kapnak a szülők Ausztriában, románoknál

Hazánkban a családi pótlék összege 2008 óta nem változott, egy gyerek után 12 200 forint, körbenéztünk, a környező országokban mi a helyzet, mennyi pénzt kapnak ezen a címen a szülők. Az látszik, hogy egyre több közép-európai országban jövedelemhez kötik, tehát inkább az alacsony keresetűeket támogatják, itthon azonban nagyon más a helyzet.

Turik helyett itt az új őrület: potom áron juthatsz így hozzá a luxus ruhamárkákhoz

Mit kezdhetünk a karácsonyra kapott, de mérethibás pulcsikkal, a kinőtt, megunt, vagy csak szimplán feleslegessé vált ruháinkkal? Kidobjuk vagy próbáljuk meg eladni őket? Tegyük fel netre, hátha másnak pont ez hiányzik? Miként lehet közösséget építeni egy vidéki nagyvárosban a selejtezésre ítélt, de még jó minőségű ruhák köré? Szombathelyen és néhány vidéki településen már meglépték, és megszervezték saját körükben az etikusabb, fenntarthatóbb ruhavásárlást.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?