Itt az újabb durva drágulás: hamarosan ez az élelmiszer is luxuscikké válhat?

Itt az újabb durva drágulás: hamarosan ez az élelmiszer is luxuscikké válhat?

agrarszektor.hu
Spanyolországban több mint 165 százalékkal drágult az olivaolaj az elmúlt 3 évben, elsősorban a száraz időjárásnak köszönhetően. A helyzetre reagálva a spanyol kormány átmenetileg 5 százalékosra csökkentette az olívaolaj áfáját, de ígéretük szerint később teljsen le fogják nullázni azt.

Az elmúlt 3 évben több mint 165%-kal nőtt meg az olívaolaj ára a világ első számú olivaolaj-termelő országában, Spanyolországban. A drágulás elsősorban a száraz időjárásnak köszönhető - írta meg a Portfolio az European Supermarket Magazine értesülései alapján. Mint írták, a spanyol olívaolaj ára 2023 decemberében 54,6%-kal emelkedett az előző év decemberéhez képest, amit az aszály okozta terméskiesés és a termelés visszaesése táplált, ami három év alatt 165,5%-os kumulatív áremelkedést jelent.

A spanyol mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az egymást követő évek aszályos időjárása miatt a betakarítás megbénult, és a 2023/2024-es szezonban az előrejelzések szerint mindössze 765 300 tonna lehet a termés. Bár ez 15%-os javulást jelent az előző évhez képest, még mindig 34%-kal marad el az elmúlt négy év átlagától. Az olívaolaj-tartalékok is csökkennek, a jelenlegi szezont 43%-kal alacsonyabb szinten kezdik, mint az előző évben, és 52%-kal az átlag alatt. A spanyol gazdák a jelenlegi helyzetet példátlannak, a két egymást követő, történelmileg alacsony termelést hozó évet pedig egyenesen drámainak nevezték.

Bár az áremelkedés közvetlen oka kétségtelenül a kínálat csökkenése, más tényezők, például az infláció és a világpiac dinamikája is szerepet játszanak: Spanyolország világelső az olajbogyó- és olívaolaj-termelésben. A spanyolországi olívaolaj-termelés az EU termelésének 70%-át, a teljes világtermelésnek pedig 45%-át teszi ki. Spanyolországban 2,75 millió hektárnyi olajfaültetvény található, a termelés 80%-a Andalúziában, az ország déli részén összpontosul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!