Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.02.10. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.02.10. szombat

agrarszektor.hu
Nyugat felől mindenütt felszakad a felhőzet, és az északkeleti részeken is megszűnik a gyenge eső - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.02.10.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.02.10.) napon.

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.02.10.) napon.

2024.02.10. szombat: Nyugat felől mindenütt felszakad a felhőzet, és az északkeleti részeken is megszűnik a gyenge eső. Közben délnyugat felől fátyolfelhők érkeznek, amelyek szűrhetik a napsütést. Délutántól aztán fokozatosan meg is vastagszik a felhőzet, késő délutántól, estétől pedig egyre több helyen fordulhat elő eső. A déli, délnyugati szelet sokfelé kísérik élénk, főként a Dunántúlon erős, helyenként viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul. Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Habár fronthatással nem kell számolni, a szeles időben a frontérzékenyeknél érgörcsök léphetnek fel, emellett
a reumatikus ízületi bántalmak is fokozódhatnak. A hőmérséklet jóval a sokévi átlag felett alakul, ám az erős/viharos szélben ezt alacsonyabbnak érezzük.

A következő napon várható időjárás

2024.02.11 vasárnap: Jórészt borult lesz az ég, majd napközben főleg hazánk délkeleti felén felszakadozik a felhőzet, ezt követően erőteljesebb gomolyfelhő-képződés valószínű. Az ország nyugati, északnyugati felén többfelé várható eső, záporeső, másutt szórványosan számíthatunk záporra, néhol zivatarra. A déli, délkeleti szél az Alföld délkeleti részein megerősödik. Délutántól a Dunántúlon északnyugatira fordul a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet hazánk északnyugati felén 9 és 14, délkeleti felén ugyanakkor 15 és 19 fok között alakul.

Friss híreink:

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják ezeket a zöldségeket a magyar piacokon

Torma, cékla, répa, retek - mind ismerjük és minden bizonnyal fogyasztottuk is már őket, ennek ellenére nem sokan sorolják a kedvencei közé ezeket a zöldségeket. Pedig rendkívül egészségesek, ráadásul még az áremelkedések ellenére is elérhető áron kínálják őket a boltokban, piacokon. A termőterületük pedig folyamatosan nő, viszont, a répa esetében például a hazai igényeket nem tudják kielégíteni a termelők, akkora rá a kereslet. Alábbi cikkünkből kiderül, hogy hogyan fest a többi zöldség helyzete jelenleg Magyarországon.

Egyre több magyar mond le erről a traktorról: pedig régen kapkodtak érte

2024 januárjában a magyar gazdák 46 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 első hónapjához képest pedig szintén 46 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka januárban a John Deere volt, amelyből 30-at adtak el a hónapban, a második helyen a New Holland végzett, abból 18 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Solis, a negyedik a Claas, az ötödik pedig a Case volt az év első hónapjában.

Jó biznisz a sertéstartás, de tényleg csak a nagyok kaszálhatnak vele itthon?

Szemben a 2022-es évvel, a 2023-as sokkal pozitívabban zárult a magyarországi sertéstartók számára, kevesen hagytak fel a tevékenységgel, sok új telep is épült, ugyanakkor a folyamatos ágazati koncentráció miatt a kicsi-közepes termelők jövedelmezősége most is veszélyben van - tájékoztatta az Agrárszektort Fitos Gábor, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a kocalétszám folyamatosan növekszik hazánkban, így a malac kibocsátás is, aminek következtében kevesebb importra szorulunk majd.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Kiderült, miért kerülik a turisták a magyar vidéket: itt már csak egy drasztikus irányváltás segít?

Hogy tulajdonképpen mi hasonlóság egy mindennapi termék és egy ország között, és hogy függ össze az oda érkező tőkebefektetésekkel, új munkahelyek lehetőségével, súlyozott nemzetközi szereppel, sőt adott esetben még sporteseményekkel is, arról Dr. Papp-Váry Árpád, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) marketing mesterképzésének vezetője, a Magyar Marketing Szövetség (MMSz) alelnöke beszélt a Pénzcentrumnak adott interjúban. De az országmárkázásról szóló beszélgetés során szóba került Magyarország, azon belül is Budapest helyzete, nemzetközi megítélése, és hogy vajon kell-e tartanunk attól, hogy Párizshoz, Barcelonához, Rómához hasonlóan a jövőben minket is elárasztanak-e a turisták tömegei. 

Fillérekért árulják a magyar boltokban ezt a zacskós levest: sokan nem sejtik, mit esznek valójában

A trendek azt mutatják, hogy a magyarok is egyre inkább keresik az egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételeket. Ezek közül is leginkább az instant leveseket választják a legtöbben. Nem csoda, könnyen elérhetők, gyorsan elkészíthetők és rendkívül olcsón megvásárolhatók. Ennek kapcsán arra voltunk kíváncsiak, a szakemberek, hogy látják, mi a véleményük ezekről a levesekről, tésztákról. A HelloVidék magazin kérdéseire pedig Ressely-Szarvas Veronika, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének, kommunikációs bizottsági elnöke válaszolt.  

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?