Meglepő hírek érkeztek a gabonaárakról: erre sokan nem számítottak

Meglepő hírek érkeztek a gabonaárakról: erre sokan nem számítottak

MTI
Csökkent a gabona, az ipari- és takarmánynövények ára, a zöldségek többsége is olcsóbb lett, illetve mérséklődött vagy megállt a drágulásuk 2024 elejére - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb összefoglalóiból.

Az AKI adatai alapján január utolsó hetében Magyarországon a takarmánybúza és a takarmánykukorica termelői ára 41%-kal, az étkezési búza és az ipari napraforgómag termelői ára 37%-kal, a repcemagé 23%-kal, a szójababé 20%-kal csökkent. Az étkezési búza és a takarmányárpa termelői ára január elejéhez képest is csökkent a hónap végére. 2023 első hónapjához képest a gabonaalapú termékek feldolgozói értékesítési árai is jelentősen visszaestek, a finomliszté mintegy 36-41%-kal, a rétesliszté 29-33%-kal, a kenyérliszté 40-42%-kal. A csirke- és sertéstakarmány-keverékek még decemberben 7-10%-kal lettek olcsóbbak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nagybani árak összehasonlítása alapján az előző héten a belföldön termett fejes káposztát 9%-kal lehetett olcsóbban venni, mint egy éve, a burgonyafajták többségéért 5-10%-kal kellett kevesebbet fizetni. A fejes saláta és a petrezselyem annyiba került, mint 2023 azonos időszakában, míg a barna héjú vöröshagyma, a kelkáposzta, a sárgarépa, a sütőtök drágulása nem haladta meg a 10%-ot. Nagyobb mértékben a zöldhagyma, a száraz fehérbab, a fekete retek, valamint a tölteni való édes paprika drágult a belföldi termények leggyakoribb piaci árai alapján - közölték.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!