2024. április 27. szombat Zita
Betiltatnák ezeket az élelmiszerekkel érintkező anyagokat az EU-ban

Betiltatnák ezeket az élelmiszerekkel érintkező anyagokat az EU-ban

agrarszektor.hu
A BPA és egyéb biszfenolok élelmiszerekkel érintkező anyagokban való betiltására vonatkozóan az Európai Bizottság véleménynyilvánítási időszakot indít február 9-től kezdődően. A betiltásról szóló rendelettervezet négy héten át (2024. március 8-ig) kommentálható online formában. A tagállamokkal való megállapodás és a Bizottság jóváhagyása után léphet hatályba a tilalom. Ezt követően a gyártói ágazat számára - az átállásra fordítandó - átmeneti időszak áll majd rendelkezésre, melynek hossza az adott termék típusától függ.

A Bizottság a polgárok, a vállalkozások, a nem kormányzati szervezetek és más érdekeltek visszajelzését is várja a BPA, valamint egyéb biszfenolok élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználásának betiltásáról szóló rendelettervezettel kapcsolatban. Ide tartoznak a műanyag, valamint a műanyag bevonattal rendelkező csomagolás mellett egyéb terméktípusok is, mint például az élelmiszer-feldolgozó berendezések. A véleménynyilvánítás az alábbi weboldalon lehetséges.

A betiltást kezdeményező javaslat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által korábban közzétett tudományos értékelés folytatásaként jött létre. Az EFSA értékelése ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a biszfenoloknak való kitettség kapcsán a fogyasztók valamennyi korcsoportját érintően egészségügyi aggályok merülnek fel, különösen az immunrendszerre gyakorolt hatásával kapcsolatban - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Figyelembe véve, hogy az élelmiszer-csomagolásokban, valamint az újrafelhasználható edényekben lévő vegyszerek bekerülhetnek az élelmiszerekbe és az italokba, a Bizottság az élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználás átfogó betiltását javasolja a BPA-t illetően. Az intézkedést emellett az egyéb, szintén káros egészségügyi hatású, biszfenolokra is kiterjesztenék. A javasolt tilalom elsősorban az élelmiszer- és italdobozokra vonatkozna, de természetesen magába foglalná a professzionális élelmiszergyártásban használt konyhai eszközöket, étkészleteket, valamint az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő egyéb eszközöket is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!