2024. április 27. szombat Zita
Itt a Bizottság nagy terve: ez minden gazdát érinthet

Itt a Bizottság nagy terve: ez minden gazdát érinthet

MTI
Az Európai Bizottság számos rövid és középtávú intézkedést javasol az uniós mezőgazdasági termelők adminisztrációs terheinek csökkentésére - tájékoztatott a brüsszeli testület. A testület egyebek mellett azt javasolta, hogy egyszerűsítsék a követelményeket, amelyeknek az uniós mezőgazdasági termelőknek meg kell felelniük. Erre azért van szükség, mert a jó mezőgazdasági és környezeti állapotra vonatkozó előírások, amelyeknek meg kell felelni ahhoz, hogy a közös agrárpolitika (KAP) szerinti támogatást megkapják a gazdák, bizonyos körülmények között nehezen megvalósíthatók.

Az uniós bizottság módosítana azon az előíráson is, hogy a nagy legelőkkel rendelkező korábbi állattenyésztők, akik a hús- és tejágazat piaci zavarai miatt kénytelenek átállni a szántóföldi növények termesztésére, arra kötelezhetők, hogy szántóföldjüket alakítsák át állandó gyepterületté. A jogszabálytól való eltérés azért lenne indokolt, mert a kötelezettség bevételkieséshez vezethet az érintett mezőgazdasági termelők számára. Az Európai Bizottság az ellenőrzések módszertanát úgy egyszerűsítené, hogy a nemzeti közigazgatási szervek által a gazdaságokban tett ellenőrzések szükséges száma a felére csökkenjen. Az intézkedés segítené a mezőgazdasági termelőket a jelentéstételi kötelezettségnek való megfelelésben, valamint több idejük maradna arra, hogy alapvető munkájukat elvégezzék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az uniós testület végezetül a vis maior és a rendkívüli körülmények fogalmának egyértelműsítését javasolta azzal a céllal, hogy azok a mezőgazdasági termelők, akik az általuk nem befolyásolható rendkívüli és előre nem látható események, például súlyos aszályok vagy áradások miatt nem tudják teljesíteni a KAP valamennyi követelményét, ne legyenek szankcionálhatók. A javaslatokat az Európai Unió mezőgazdasági ügyekért felelős miniszteri tanácsának kell megvitatnia.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!