Nem csillapodnak a kedélyek: ellepték Varsót a lengyel gazdák

Nem csillapodnak a kedélyek: ellepték Varsót a lengyel gazdák

MTI
Az Európai Unió zöld megállapodása, az ukrán áruk behozatala, valamint a prémes állatok tenyésztésének lengyelországi korlátozása ellen tiltakoztak Varsóban a lengyel gazdák ezrei. A tüntetők képviselőit vezető politikusok fogadták, előrelépés viszont a gazdák szerint nem történt.

A tiltakozáson a szervezők szerint több tízezren, a varsói főpolgármesteri hivatal szerint mintegy tízezren vettek részt. Az egész országból érkező földművesek mellett más szakmák is képviseltették magukat, köztük erdészek és sziléziai bányászok. A német és a bolgár agrárszervezetek képviselői is a helyszínre érkeztek.

Slawomir Izdebski, az OPZZ szakszervezet agrártagozatának elnöke a tiltakozást nyitó felszólalásában megerősítette: a gazdák három fő követelménye a zöld megállapodás elutasítása, az ukrajnai gabonaimport leállítása és a prémes állatok tenyésztésének megőrzése. "A kormány előbb-utóbb meg kell hogy egyezzen velünk" - hangsúlyozta a szakember.

A lengyel zászlókat lobogtató tiltakozók a belvároson át, a központi pályaudvartól a parlament épületéig, majd a kormányhivatal székháza elé vonultak. A tiltakozók traktorok nélkül érkeztek, miután a fővárosi hivatal nem engedélyezte a mezőgazdasági járművek bevonulását Varsóba. A szervezők viszont jelezték: amennyiben követeléseik nem teljesülnek, március 6-án újabb, ezúttal traktoros varsói tüntetést szerveznek.

A tüntetők küldöttségét Szymon Holownia házelnök fogadta az irodájában. A tévékamerák előtt megértését fejezte ki követeléseik iránt, bár megjegyezte, a parlament "nem mindenre van hatással, mert az nem a kormány".

Szczepan Wójcik, a gazdaküldöttség egyik résztvevője később a szejm előtt összegyűlt tömeggel tudatta: a találkozó egyetlen konkrét eredménye, hogy a házelnök a kormányzat és a gazdák képviselőiből álló munkacsoportok felállítását ígérte meg. A lengyelországi tiltakozások viszont addig tartanak, amíg a gazdák követelései nem teljesülnek - jelentette be a küldöttség résztvevője. A gazdák küldöttsége a kormányfői hivatalban is járt, ahol Jan Grabiec, az intézményt vezető miniszter fogadta a csoportot.

Nem intéztünk el semmit, a tüntetések folytatódnak

- közölte a találkozó után Szczepan Wójcik.

A rendőrség szerint a tüntetés során komoly incidens nem történt. A gazdák a február 9-én indított, bejelentésük szerint március 10-ig tartó tiltakozás keretében lassítják a forgalmat a lengyelországi közutakon, és az ukrán határátkelőket is blokád alatt tartják. Kedden Varsó környékén több közúti csomópontot torlaszoltak el traktorokkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!