Súlyos döntést hozott Kína: fontos vámot oldottak fel

Súlyos döntést hozott Kína: fontos vámot oldottak fel

MTI
Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat - közölte csütörtökön a kínai kereskedelmi minisztérium, miután a kínai-ausztrál kapcsolatok több mint három év után újra javulást mutatnak.

A bejelentésre Vang Ji kínai külügyminiszter Ausztráliában tett látogatása után került sor, és a kereskedelmi minisztérium közlése szerint a döntés pénteken hatályba lép, így ennek értelmében eltörlik a mintegy 200 százalékos vámot, mert az "már nem szükséges". Ho Ja-tung, a minisztérium szóvivője elmondta, hogy Kína és Ausztrália "egymás fontos kereskedelmi partnerei".

Készek vagyunk együttműködni Ausztráliával, hogy párbeszéd és konzultáció útján megoldjuk egymás problémáit, és közösen előmozdítsuk a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok stabil és egészséges fejlődését

- tette hozzá Ho Ja-tung.

Az ausztrál kormány üdvözölte a döntést, és közleményében úgy fogalmazott, hogy a vámok feloldására "az ausztrál borágazat számára kritikus időszakban" került sor, és Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök válaszul még azt közölte, hogy Canberra megszünteti jogi eljárását a Kereskedelmi Világszervezetnél a borra kivetett kínai vámok miatt. Az ausztrál kormány azt is elmondta, hogy továbbra is sürgetni fogja az ausztrál exportot érintő valamennyi fennmaradó kereskedelmi akadály megszüntetését, utalva a marhahúsra és a homárra még mindig kivetett kínai vámokra. Lin Csien, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtökön sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Kína továbbra is keresni fogja a közös pontokat Ausztráliával, miközben a nézeteltéréseket félretéve elősegíti a kétoldalú kapcsolatok szilárd és folyamatos növekedését.

A két ország között az elmúlt években feszült volt a viszony, miután Kína 2020-ban, a kétoldalú kapcsolatok mélypontján egy sor szankciót vezetett be az ausztrál árukra. Becslések szerint a vámok 20 milliárd ausztrál dollárba (13 milliárd dollár) kerültek az ausztrál gazdaságnak. Kína Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere: az ázsiai országba irányuló borexport értéke 2019-ben 1,1 milliárd ausztrál dollár (710 millió dollár) volt az ausztrál adatok szerint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!