Közismert tény, hogy a fokhagymának számos jótékony hatása van, azonban az erős íze és szaga sokakat eltántorít a nyersen történő fogyasztásától. Ami probléma, hiszen a fokhagyma egészséges hatásai lecsökkennek, ha megfőzik, vagy megmelegítik. Az úgynevezett fekete fokhagyma viszont megőrzi a hagyományos fokhagyma összes előnyét, de az erős szag nélkül, íze pedig édeskés - olvasható a 24.hu oldalán. A korábbi tanulmányok szerint ez az Ázsiából származó étel antioxidánsokban gazdag, jó hatással van a bélflórára, az immunrendszerre, a koleszterin- és vércukorszintre, valamint az érrendszer egészségére is.
A szakértők úgy gondolják, hogy a fekete fokhagyma édes íze, és puha állaga miatt kiváló nassolni való, amely egészséges is. Ráadásul, ha ez az étel elterjedne világszerte, az a környezetnek is segíthetne hiszen csökkenthetné az élelmiszer-pazarlást. Évente ugyanis több tonna fokhagymát dobnak ki még azelőtt, hogy a boltok polcaira kerülhetnének, mivel nem felelnek meg a szupermarketek feleslegesen szigorú követelményeinek. Arra azonban tökéletesen alkalmasak lehetnének, hogy fekete fokhagymát készítsenek belőlük, amelyek aztán bekerülhetnek a kínálatba.