Tényleg idő előtt meghalunk, ha ilyen ételeket eszünk?

Tényleg idő előtt meghalunk, ha ilyen ételeket eszünk?

agrarszektor.hu
A magas cukor és sótartalmú, alacsony tápértékű ultrafeldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása összefügg a korai halálozással – állítja egy amerikai kutatás, amely három évtizeden át követte több mint 100 ezer ember étkezési szokásait és egészségét. A tanulmány megerősíti az eddigi kutatásokat, ám szakértők figyelmeztettek: érdemes fenntartással kezelni az eredményeket, könnyen lehet ugyanis, hogy nem az ilyen ételek okoznak gondot, hanem az, hogy kiszorítják az étrendből az egészséges élelmiszert.

Az ultrafeldolgozott ételek (UPF) a modern brit táplálkozás mindennapos szereplőjévé váltak, a szupermarketek polcain, a konyhaszekrényekben és az otthoni hűtőszekrényekben egyaránt fellelhetők. Az ilyen élelmiszerek azonban korai sírba küldhetnek minket – írja egy kutatásra hivatkozva a Daily Mail.

EZ IS ÉRDEKELHET

Számos tanulmány eddig is összefüggést tárt fel a szénsavas üdítők, kekszek és készételek és az egészségügyi problémák, köztük a szívbetegségek, sőt egyes rákos megbetegedések között. De az ilyen élelmiszerek a mindennapi életre is hatással lehetnek, például zsírosabbá teszik a hajunkat.

Harminc év eredménye

A kutatók 4 százalékkal többet találtak azoknál az embereknél, akik naponta körülbelül hét adag egészségtelen ételt ettek, mint azoknál a vizsgálati személyeknél, akik ennek a mennyiségnek a felét fogyasztották. Bár a megnövekedett kockázat statisztikailag csak kis mértékű volt, a kutatócsoport szerint eredményeik visszhangozzák a bizonyos típusú ultrafeldolgozott élelmiszerek korlátozására irányuló felhívásokat.

Színes, vonzó, tartalmatlan

A készételek, a jégkrém és a paradicsomos ketchup a legkedveltebb példái azoknak a termékeknek, amelyek az UPF kifejezés alá tartoznak, amely ma már a kevés tápértékkel rendelkező élelmiszerek szinonimái. Ezek különböznek a feldolgozott élelmiszerektől, amelyeket a hosszabb eltarthatóság vagy az ízük javítása érdekében barkácsolnak, mint például a pácolt hús, a sajt és a friss kenyér.

A készételek, a fagylalt, a kolbász, a mélyhűtött csirke és a ketchup a legkedveltebb példák közé tartoznak. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakran fogyasztásra készek, jó ízűek és olcsók.

Nem meglepő az eredmény

Az új tanulmány kiegészíti a növekvő számú bizonyítékot, amely az UPF-ek egészségügyi kockázatait mutatja be, amelyeket évtizedek óta emlegetnek a rák és a demencia kialakulásával való összefüggésük miatt.

A British Medical Journal című szakfolyóiratban úgy írtak a tanulmányról a tudósok: "Az eredmények alátámasztják, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek bizonyos típusainak fogyasztását hosszú távon korlátozni kell az egészség érdekében".

Érdemes óvatosan kezelni a kutatást

Más szakértők azonban bírálták a tanulmányt. Sir David Spiegelhalter, a Cambridge-i Egyetem statisztika professzor emeritusa azt mondta:

Ez a tanulmány gyenge összefüggést mutat az ultrafeldolgozott élelmiszerek és az általános halálozás között.

Dr. Duane Mellor dietetikus, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője azt mondta:

Hozzátette: "Az UPF-ek nem minden csoportja jár ugyanolyan egészségügyi kockázatokkal, a cukor és a mesterségesen édesített italok, valamint a feldolgozott húsok kapcsolódnak a legegyértelműbben a korai halálozás kockázatához".

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?