Itt a gyorsétel-forradalom: ezt eszi a városi ember

Itt a gyorsétel-forradalom: ezt eszi a városi ember

A városi életstílus gyors ütemű változásai jelentős hatással vannak a táplálkozási szokásokra is. Az emberek életritmusa felgyorsult, ami a hagyományos otthoni főzés háttérbe szorulásával és a kényelmi ételek fogyasztásának növekedésével jár együtt. A modern társadalomban az élelmiszer-fogyasztás egyre inkább az egyszerűségre és gyorsaságra épül, amit a gyorsfagyasztott, kész és félkész élelmiszerek, az ételrendelés, valamint a street food és gyorséttermek népszerűsége is tükröz. Időközben azonban a fogyasztók elvárásai is megváltoztak, vagyis a jelentős piaci növekedéssel párhuzamosan átalakul a termékkínálat is.

A hagyományos, otthoni főzés korábban a mindennapi élet szerves része volt, különösen a vidéki közösségekben, ahol az ételkészítés gyakran hosszadalmas, a család több tagját is bevonó eseménynek számított. Azonban a városiasodás, a nők munkaerő-piaci részvételének elterjedése, és az egyre hektikusabb életvitel a főzés háttérbe szorulását eredményezte. A 20. század közepétől kezdve a háztartásokban egyre inkább megjelentek a kész és félkész ételek, amelyek gyorsabb és kényelmesebb alternatívát kínáltak a hagyományos főzéssel szemben.

A GlobalData elemzése szerint a modern városi életmód miatt a fogyasztók egyre inkább előnyben részesítik a gyorsan elkészíthető, kényelmi élelmiszereket. A kutatás szerint 2019-ben a globális kész- és félkész élelmiszer-piac értéke meghaladta a 160 milliárd dollárt, és az előrejelzések szerint ez az érték 2024-ben már 200 milliárd dollár fölé emelkedik.

Folyamatosan növekvő piac

A kényelmi ételek, beleértve a gyorsfagyasztott, kész és félkész élelmiszereket, jelentős népszerűségre tettek szert az elmúlt évtizedekben. Ezek az élelmiszerek olyan modern technológiáknak köszönhetik sikerüket, mint a fagyasztás, a vákuumcsomagolás és az előkészített ételek széles választéka, amelyeket csak melegíteni kell.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Nielsen 2021-es jelentése szerint a fagyasztott élelmiszerek teljes globális piaca évi 4,5%-os növekedést mutat, és 2025-re várhatóan eléri a 290 milliárd USD-t. Ez a növekedés különösen a városi régiókban figyelhető meg, ahol a fogyasztók számára a gyors elkészíthetőség és az időmegtakarítás a legfontosabb szempontok közé tartozik.

Nem csupán praktikus, vonzó is

A jelentés megjegyzi azt is, hogy nem csupán az életmód járul hozzá a piac növekedéséhez. A kényelmes és feldolgozott élelmiszerek iránti növekvő kereslet az impulzusvásárlás növekedéséhez vezet. A fagyasztott élelmiszerek piacát a globális fogyasztók körében egyre népszerűbbé váló, eltartható élelmiszerek, valamint az ilyen élelmiszerek számos szolgáltatás, szálloda és üdülőhely, valamint gyorsétterem által történő elfogadása hajtja. A jelentés hozzáteszi:

Nagyobb választékot várnak el

A kiskereskedelem az előrejelzések szerint a fagyasztott élelmiszerek piacának vezetője lesz, és a gyorsan elkészíthető ételek iránti megnövekedett kereslet miatt 2024-ben a legnagyobb, 63,1 százalékos bevételi részesedést fogja megszerezni – közli a kutatás. Emellett az online csatornák vegán és növényi alapú termékek és gluténmentes fagyasztott élelmiszerek széles választékát kínálják, amelyek az egészséges termékeket kereső fogyasztók szélesebb körét vonzzák.

Ha éhesek vagyunk, ott a mobil

Fontos trend az is, hogy a kényelmi ételek felfutása mellett a digitalizáció forradalmasította az élelmiszerfogyasztást a rendeléseken keresztül is, különösen a nagyvárosokban. Az online ételrendelés és házhozszállítás piaca robbanásszerű növekedést mutatott az elmúlt évtizedben, és ez a trend a Covid-19 járvány idején tovább erősödött.

Az olyan platformok, mint a DoorDash, Uber Eats és a kínai Meituan, piacvezetőkké váltak, és a fogyasztók egyre inkább ezeket a kényelmes megoldásokat választják a hagyományos főzés helyett. A trend ráadásul a járvány elmúltával is folytatódott.

Street food és gyorséttermek: az azonnali elégedettség keresése

A városi életmód egyik jellegzetes vonása a gyors tempó, ami a vendéglátás igénybevételében is tükröződik. A street food, azaz az utcai ételek és a gyorséttermek kínálata egyre népszerűbbé válik, különösen a fiatalabb generációk körében. Ezek az ételek nemcsak gyorsan elérhetők és viszonylag olcsók, hanem változatos ízeket is kínálnak, amelyek megfelelnek a modern fogyasztók igényeinek. Az ázsiai és amerikai piacok különösen erősek, ahol a fogyasztók egyre inkább a gyors és kényelmes étkezési megoldásokat keresik.

Az egészség is alapelvárás lett

A járvány ebben is erősítette a meglévő trendeket. A McKinsey 2021-es jelentése szerint az egészséges élelmiszerek iránti kereslet 5 százalékkal nőtt a Covid-19 járvány idején, mivel a fogyasztók nagyobb figyelmet fordítottak az egészségükre és jólétükre. Az élelmiszeripari vállalatok válaszul egyre inkább beépítik termékeikbe a "clean label" és "free-from" (pl. gluténmentes, laktózmentes) összetevőket, hogy megfeleljenek az új piaci igényeknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A járvány mindent felforgatott

A Covid-19 járvány számos ponton alapvetően megváltoztatta a fogyasztók táplálkozási szokásait. A kezdeti pánikvásárlások után az emberek egyre inkább az otthoni főzés felé fordultak, mivel a járvány alatt a társadalmi távolságtartás és a biztonság prioritássá vált. Ez átmeneti növekedést eredményezett ugyan a házi készítésű ételek iránti érdeklődésben, azonban az ételrendelés és a kényelmi élelmiszerek iránti kereslet is jelentős mértékben megnőtt, mivel sokan keresték a biztonságos és egyszerű megoldásokat a napi étkezésekhez.

A fogyasztók egyre inkább keresik az egészséges, fenntartható és kényelmes élelmiszereket, miközben a technológia és az innováció is formálja a piacot – erre a hazai élelmiszeripari cégek is reagáltak.

A változásoknak ráadásul korántsincs vége: az olyan trendek, mint a növényi alapú élelmiszerek, a fenntarthatóság, az egészségtudatosság és a helyi termékek iránti növekvő igény érinti a kényelmi ételek piacát is, amelynek révén a termékkör is megújul.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?