2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Új intézkedések jöhetnek az EU-ban: ez nagy változást hozhat a földeken

Új intézkedések jöhetnek az EU-ban: ez nagy változást hozhat a földeken

agrarszektor.hu
A mezőgazdasági ágazat érdekelt feleinek egyesíteniük kell erőfeszítéseiket a teljesítmény javítása és egy fenntarthatóbb uniós fehérjetermelési terv megvalósítása érdekében, új lehetőségeket kínálva az európai gazdáknak, hogy a kínálatot a változó kereslethez igazítsák - mondta Andre Negreiros, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai vezetője a május utolsó napján Brüsszelben tartott, az Európai Takarmánygyártók Szövetsége (FEFAC) 68. nyilvános éves találkozóján tartott „Az EU fehérjenövényeinek növekedési potenciálja és a gazdák eszközkészlete” című panelbeszélgetésen.

A rendezvény során az Európai Bizottság és az értékláncban részt vevő partnerek iparági szakértői tartalmas vitát és megbeszéléseket kezdeményeztek az uniós állattenyésztési és takarmányipar jövőbeni irányáról, az uniós állattenyésztési ágazat fenntartható és nyereséges zöld átállásának elősegítése érdekében. A panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a fehérjenövények termesztése kulcsfontosságú a fenntarthatóság szempontjából, mivel jelentősen csökkenti a szállítással járó szén-dioxid-kibocsátást, és mérsékli a tengerentúli importtól való függőséget - írja a Corteva közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A helyi mezőgazdaság előmozdításával növeljük stratégiai függetlenségünket és támogatjuk a vidéki gazdaságokat. Ez a helyi megközelítés összhangban van az EU fenntartható, körforgásos gazdaság iránti elkötelezettségével, és az ellátási láncban az üvegházhatású gázok kibocsátásának minimalizálásával hozzájárul az éghajlatvédelmi célok eléréséhez

- mondta Andre Negreiros, kiemelve, hogy az európai növényfehérje-ágazatnak versenyképesnek, kiváló minőségűnek és a számos gazdasági, környezeti, éghajlati és technológiai kihívással szemben rugalmasnak kell lennie.

Következetes európai és tagállami politikákra van szükségünk, amelyeket egy olyan intézkedéscsomagba kell foglalni, amelynek célja a hazai fehérjetermelés élénkítése és ösztönzése, a növénytermesztés sokszínűségének növelése és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése mellett 

- tette hozzá Andre. Megemlítette, hogy olyan következetes uniós keretrendszerre van szükség, amely lehetővé teszi az európai fehérje-értékláncok versenyképességét, beleértve a megfelelő eszközöket és a kitűzött célokat, valamint az érintett felek számára érdemi és hosszú távú ösztönzőket. Elengedhetetlen továbbá egy olyan egyensúly kialakítása, amely nyomon követi az élelmiszer-növényi fehérje előállítását és felhasználását, valamint a versenyképes kutatás és fejlesztés innovációbarát keretének kialakítása, amely lehetővé teszi a legkorszerűbb nemesítési módszerek, többek között az új génszerkesztési technikák (NGT-k) alkalmazását. Emellett az érdekelt feleknek össze kell fogniuk, hogy támogassák a fogyasztóknak szóló, az EU fenntartható mezőgazdasági termelési gyakorlatairól és a sokoldalú és kiegyensúlyozott étrend előnyeiről szóló, növényi fehérjealapú élelmiszereket is tartalmazó edukációs kommunikációt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?