2024. július 16. kedd Valter
Megszólalt a szakértő: enélkül nincs esélye a jövő gazdálkodóinak

Megszólalt a szakértő: enélkül nincs esélye a jövő gazdálkodóinak

agrarszektor.hu
A mezőgazdaság jövője a gazdák, a mezőgazdasági vállalatok, a kormányok és a kutatóintézetek egyik központi témája, mivel innovatív megoldásokat keresnek az olyan kihívások kezelésére, mint az éghajlatváltozás, az élelmezésbiztonság és a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok. Számos tudományos kutatás, gazdasági és fenntartható intézkedés van folyamatban ezzel kapcsolatosan, egyúttal nem szabad szem elől veszteni a kirakós játék egy fontos darabját: a gazdák következő generációját. A fiatalok szükséges készséggel és tudással való felvértezése kulcsfontosságú a jövőbeli igények kielégítéséhez, ennek a legmegfelelőbb módja a mezőgazdasági oktatásba és innovációba való befektetés annak érdekében, hogy a gazdák új generációja képessé váljon élelmiszerrendszereink átalakítására és a környezettudatos gazdálkodás előmozdítására - írta meg André Negreiros, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai kereskedelmi egységének vezetője.

A gazdálkodás olyan tevékenység, ahol a különböző generációknak lehetőségük van együtt dolgozni, ahol a családok átadják az évek során megszerzett tudást a fiataloknak, akik tovább írják majd a mezőgazdaság történetét világszerte. A Corteva Agriscience, globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalatként 125 országban mintegy 10 millió gazdálkodót és ügyfelet szolgál ki, ezáltal lehetőségünk van arra, hogy közelről figyeljük a valóságot a földeken. Mivel a fenntartható élelmiszertermelés iránti sürgető igény napról napra nő, a hozzáértő és képzett gazdálkodók új generációjának kinevelése soha nem volt még ilyen fontos - jelezte André Negreiros. A Corteva Agriscience közép- és kelet-európai kereskedelmi egységének vezetője szerint a tapasztalat és a hagyományok ereje a friss és innovatív gondolkodásmóddal találkozik. A vállalat által a fiatal tehetségeknek világszerte biztosított gyakornoki lehetőségek alkalmat adnak arra, hogy az agronómiai ismereteken túlmutató készségeket fejlesszenek, amelyek a jövő mezőgazdasági dolgozói számára létfontosságúak lesznek a boldoguláshoz:

  • Technológiai jártasság: A szántóföldön, a levegőben vagy egy virtuális felhőn keresztül számos új és izgalmas módja van annak, hogy kevesebb erőforrás felhasználásával több élelmiszert állítsunk elő. Ezen innovációk némelyike alakíthatja, sőt forradalmasíthatja a jövő mezőgazdaságát, növelve a hatékonyságot, a fenntarthatóságot és a termelékenységet a mezőgazdaságban.
  • Alkalmazkodóképesség és rugalmasság: A mezőgazdaság a változásokhoz való alkalmazkodóképességről szól, és ebben a folyamatosan változó világban ez elengedhetetlen. A kockázatok előrejelzése, a proaktív gazdálkodási gyakorlatok bevezetése, valamint a folyamatos tanulás és alkalmazkodás az új információkhoz, feltételekhez szükségesek ahhoz, hogy a gazdálkodók magabiztosan navigáljanak a bizonytalanságban, biztosítva a fenntartható élelmiszertermelést és hozzájárulva a globális élelmezésbiztonsághoz.
  • Kommunikáció és együttműködés: Az egyre inkább összekapcsolódó globális piacon az egyértelmű kommunikáció és az érdekelt felek közötti nyílt együttműködés biztosítja, hogy a gazdálkodók eligazodjanak a nemzetközi kereskedelem dinamikájában, a termelést támogató agrárpolitikák mellett érveljenek, és olyan szövetségeket hozzanak létre, amelyek növelik a mezőgazdasági termelékenységet és a környezetvédelmi felelősségvállalást.
  • Közösségek bevonása: A helyi közösségekkel való kapcsolatépítésnek többet kell jelentenie a szomszédok munkavállalásba történő bevonásánál vagy annál, hogy közvetlen piacra jutást jelentsenek. Ez azt jelenti, hogy elő kell segíteni a gazdálkodási gyakorlatok átláthatóságát, együttműködni a helyi természetvédelmi erőfeszítésekben, támogatni kell a közösségi egészségügyi és oktatási kezdeményezéseket, és hozzájárulni általános jólétükhöz. Ez a kulcs a bizalom kiépítéséhez, a partnerségek előmozdításához és a társadalom iránti valódi, hosszú távú elkötelezettség bizonyításához.

E készségek elsajátításával a mezőgazdasági dolgozók következő generációja biztosíthatja, hogy az ágazat továbbra is a fenntartható fejlődés és az élelmezésbiztonság sarokköveként virágozzon világszerte. Ennek a tudásnak a megszerzése nemcsak az oktatási intézményektől, hanem a politikai döntéshozóktól és magától a mezőgazdasági vállalkozásoktól is összehangolt erőfeszítéseket igényel. A célzott oktatási programokba való befektetéssel vagy a megfelelő helyszíni gyakorlatok biztosításával gondoskodhatunk arról, hogy a leendő gazdálkodók megkapják azokat a készségeket, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy sikeresek legyenek a gyorsan változó mezőgazdasági környezetben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?