Grózinger Szabolcs, a Corteva Agriscience vetőmag fejlesztőmérnöke elmondta, hogy a repce továbbra is előkelő helyet foglal el a magyarországi olajos növénykultúrákban, mely köszönhető számos felhasználási területének. A repcét itthon elsősorban az élelmiszeriparban, mint növényi olajok és lisztek, valamint a takarmányiparban és a biodízel előállítás során használják fel. A szakember szerint ez a növény jól beleilleszthető a vetésforgóba is, mélyre nyúló gyökere pedig lazítja a talaj szerkezetét. Habár a repce az időjárásnak leghosszabban kitett növény, hiszen az őszi vetéstől kezdve közel 10 hónapig kell várni az aratásra, de mivel nyáron korán lekerül a tábláról, így kiváló elővetemény is.
Hogyan segítheti a megfelelő hibridválasztás a hazai repcetermelők sikerét?
Ahhoz, hogy a magyar repcetermesztés a jövőben is versenyképes maradhasson, a gazdálkodóknak olyan hibridekre van szükségük, amelyek genetikailag ellenállóbbak a szélsőséges időjárási viszonyokkal, a kár- és kórokozókkal szemben, illetve rendkívül magas pergésellenállósággal rendelkeznek. Grózinger Szabolcs kiemelte, hogy
az új repce hibridek kiválasztásánál a változékony időjárással szembeni stressztűrés mellett a pergési veszteséggel szembeni ellenállóság került a fókuszba a nemesítők munkája során. Ennek köszönhetően a hibridekben rejlő genetikai terméspotenciál hatékonyabban kiaknázható, magasabb hozamokat elérhetővé téve a gazdálkodó partnereknek.