Figyelmeztet a hatóság: óriási ellenőrzés indul, ezt senki sem úszhatja meg

Figyelmeztet a hatóság: óriási ellenőrzés indul, ezt senki sem úszhatja meg

agrarszektor.hu
Fokozott elővigyázatosság és ellenőrzés indokolt a távoli kontinensekről, országokból, így például Kínából érkező tengeri konténerek esetében. Ezeknek a szállítmányoknak a fa csomagolóanyagai ugyanis komoly, főként növényegészségügyi kockázatot jelenthetnek a környezet egészségére.

A felgyorsult ütemű nemzetközi kereskedelem következtében az Európai Unió területére, így Magyarországra is számottevő invazív faj érkezhet a távoli kontinensekről, ami komoly károkat okozhat a helyi növény- és állatvilágban. Ezt figyelembe véve a növényegészségügyi hatóság a vámhatósággal közösen 2024-ben fokozottan ellenőrzi a tengeri konténerekben érkező árukat, különös tekintettel a fa csomagolóanyagokra, az azokkal terjedő károsítókra és egyéb invazív szervezetekre - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

A harmadik országokat érintő kereskedelemben, a különböző áruk szállítása során alkalmazandó nyersfából készült fa csomagolóanyagok - raklap, stafnifa, faékek és egyéb stabilizáló fadarabok, alátétfa,  gerenda, csomagoló ládák - növényegészségyügyi kockázatot jelentenek, ezért kizárólag a fakéreg eltávolítása, valamint a megfelelő kezelést követően hozhatóak be Magyarországra és az EU többi tagállamába.
A Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény (IPPC) Nemzetközi Növényegészségügyi Szabványai közül az ISPM-15 szabvány foglalkozik az áruk országok közötti szállításában használatos, 6 mm-nél vastagabb faanyagok kezelésével. Az ISPM-15 szabvány az alábbi linken érhető el.

A növényegészségügyi kockázat csökkentése érdekében elvégzendő hőkezelést az ISPM-15 szabvány I. melléklete tartalmazza, mely magába foglalja a jóváhagyott kezeléseket és az előírt jelölést (besütést). Ez a követelmény a feldolgozott fából készült csomagolóanyagokra - például rétegelt falemezre, OSB lapra - nem vonatkozik. Bővebb információ a 2016/2031/EU rendelet 96-98. cikke alapján, az alábbi tájékoztató anyagban olvasható.

A faanyagon hagyott kéreg megléte és a kezeletlen faanyag fokozott növényegészségügyi kockázatot jelent. A hőkezelésen át nem esett, jelöletlen fa csomagolóanyagokban - függetlenül a szállítandó áru fajtájától - olyan kártevők lehetnek jelen, amelyek az erdőket vagy a hazai utcaképet alkotó fák akár 50%-át is tönkretehetik. Ellenőrzés nélkül ezek észrevétlenül bekerülhetnek hazánkba, elpusztítva a jelenleg lombos fáinkat. Ilyen behurcolt károsító többek között a kívülről szinte észrevehetetlen fenyőrontó fonálféreg (Bursaphelenchus xylophilus), a faanyagban rejtőzködő simahátú csillagoscincér (Anoplophora glapripennis), vagy a szemcséshátú csillagoscincér (Anoplophora chinensis) lárvája vagy imágója. A 2019/2072 számú végrehajtási rendelet értelmében ezek zárlati károsítók, melyek jelentős környezeti és gazdasági károkat képesek okozni, jelenlétük esetén zárlati intézkedések megtételére kerül sor. Az ázsiai cincérekről további információk itt találhatóak.

A Nébih arra hívta fel az Európai Unión kívüli nemzetközi kereskedelemben érintettek figyelmét, hogy a hatóság a növényegészségügyi kockázat csökkentése, valamint az ISPM-15 szabvány betartatása érdekében, a tengeri konténereket fokozottan ellenőrzi.  A kezeletlen és jelöletlen fa csomagolóanyagok észlelése esetén a hatóság megtagadhatja a szállítmányok beléptetését (visszautasítás), továbbá meg is semmisítheti a kockázatos fa csomagolóanyagot. A hatóság éppen ezért hangsúlyozza a követelmények maradéktalan betartásának szükségességét, valamint javasolja a feltételek (szállítás előtti) ellenőrzését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?