Francesca Nadalini, a Sermide Ortofruit alelnöke az Italiafruit számára adott interjújában kiemelte, hogy Olaszországban az elmúlt néhány évben a dinnyefélék átlagos kiskereskedelmi árai jelentősen emelkedtek, ami a termelők számára segít mérsékelni az egyre növekvő költségek negatív hatásait - írja a FruitVeB. Erre a kiskereskedelmi drágulásra az Agroter által közzétett kutatás hoz pontos számokat: a jelentés szerint a 2019-2023 közötti ötéves időszakban a szupermarketekben kínált tételek árai közel 40%-kal emelkedtek, miközben az eladott összmennyiség ugyanebben az időszakban enyhén, 4%-kal csökkent. Idén májusban az Agroter az értékesítési árak átlagon felüli emelkedéséről számolt be, ami annak köszönhető, hogy a nagyobb olaszországi kiskereskedelmi láncoknál kevesebb kedvezményes akciót tartottak.
Ez azt mutatja, hogy a dinnyét nem veszteségesen értékesítik, hanem stratégiai jelentőségű termék, ami értéket teremt az áruházláncok számára is
- közölte a cég.
A magasabb árakról szóló híreket örömmel fogadják a termelők, akiknek jelentős költségnövekedéssel kell szembenézniük. Nadalini szerint a dinnye termesztési költségei az utóbbi évekhez képest jelentősen emelkedtek, de talán még ennél is nagyobb gond, hogy a korábbiaknál kiszámíthatatlanabbá váltak. Az ukrajnai konfliktus közvetlen következményeként például az energiaárak az egekbe szöktek, de az éghajlatváltozás is új kihívásokat teremtett. Az egyik ilyen kihívás, hogy a korábbiakhoz képest erőteljesebb hőmérséklet-változások miatt hajtató kertészetekben a takaróanyagokat, fóliákat gyakrabban kell cserélni, ami elkerülhetetlenül a költségek növekedéséhez vezet.