Komoly dolog derült ki az ivóvízről: ezt jó, ha mindenki tudja itthon

Komoly dolog derült ki az ivóvízről: ezt jó, ha mindenki tudja itthon

MTI
A vízkincs védelme, hatékony hasznosítása nemzeti ügy, a közműszolgáltatások színvonalának emelése pedig közös érdek - mondta az energiaügyi miniszter a Víziközművek napja alkalmából adományozott miniszteri elismerések átadásán Budapesten. Lantos Csaba közölte, céljuk az, hogy a nemzeti vízművállalat korszerű és meghatározó legyen regionális szinten is

Lantos Csaba kiemelte, Magyarország vízgazdálkodással összefüggő tudása, víztudománya és szakembergárdája olyan erőforrás, amelyre egyre nagyobb mértékben kell támaszkodni. Hozzátette, a vízbiztonságot ugyanúgy meg kell teremteni, ahogyan azt megtették az energiabiztonság esetében is. Az eddigi eredmények pedig azt mutatják, hogy jó úton járnak: Magyarországon a háztartások csaknem 100 százaléka hozzájut az egészséges ivóvízhez, csaknem 84 százaléka csatlakozik a szennyvízhálózathoz, míg a környező országokban előbbinél nem ritka a 70-80, utóbbinál a 32 vagy a 37 százalékos arány sem.

Rámutatott, hogy Magyarországon a következő éveknek a víziközmű-hálózat rekonstrukciójáról kell szólniuk, fel kell újítaniuk, ki kell cserélniük 40 ezer kilométer vízcsövet. Jelezte ugyanakkor, hogy a kormány már az elmúlt másfél évtizedben is 1000 milliárd forint feletti összeget fordított a víziközmű-hálózat fejlesztésére. Arra is kitért, hogy amióta a víziközmű ágazatot önálló államtitkárság képviseli, már minden víziközmű rendezett körülmények között dolgozik: valaha 400 víziközmű társaság volt, már csak 36, ennek is a fele az állami vízholdingon belül van.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?