Elárasztotta Kínát ez a gyümölcs: ömlik az import az országba

Elárasztotta Kínát ez a gyümölcs: ömlik az import az országba

agrarszektor.hu
15 százalékkal nőtt 2023-ban a gyümölcs importjának mértéke Kínában, volumenben pedig 3 százalékos növekedés volt tapasztalható. Az ázsiai nagyhatalom az elmúlt 10 évben megháromszorozta gyümölcsimportját.

A világ egyik legnagyobb gyümölcspiacának számító Kínában az egyre növekvő hazai kereslet kielégítése érdekében jelentősen megnőtt a friss gyümölcsök, köztük különösen a durián, a cseresznye, a kivi és az avokádó importja. Az ország gyümölcsimportjának értéke 2023-ban 16,85 milliárd amerikai dollárra nőtt: ez 15%-os növekedést jelent az előző évhez képest, a teljes importvolumen pedig 3%-os bővülés mellett meghaladta a 7,524 millió tonnát - olvasható a FruitVeB oldalán. Különösen a friss durián importja emelkedett (6,72 milliárd dollárra), ami 66%-os növekedést jelent, és ezzel a durián lett a legjelentősebb import gyümölcs Kínában.

A gyümölcsimport megugrása a piacra lépési feltételek enyhülésének, ezzel összefüggésben a vámkezelési hatékonyság javulásának és az utóbbi években kiépített, határokon átnyúló hűtőlánc-logisztikai rendszerek fejlődésének tulajdonítható, ami lehetővé teszi a kínai fogyasztók számára, hogy a gyümölcsök széles választékához juthassanak hozzá, méghozzá a korábbiaknál megfizethetőbb áron. Ezen felül Kína tovább könnyítette a gyümölcsök behozatalát olyan kezdeményezésekkel, mint a piacra jutás biztosítása, a vámok csökkentése, illetve olyan nagy projektek megvalósításával, mint az Új Nemzetközi Szárazföldi és Tengeri Kereskedelmi Folyosó és a Kína-Laosz vasútvonal.

Ezek az erőfeszítések jelentősen növelték a gyümölcsimport piacra jutási hatékonyságát, amit jól példáz a chilei cseresznye közvetlen szállítási szolgáltatása és a Kína-Laosz vasútvonalon keresztül történő duriánimport megugrása. Kína hazánkból is szeretne cseresznyét importálni, ami nem véletlen, mivel a hatalmas népességű országban fogyasztják el a globálisan megtermelt cseresznye csaknem negyedét (22,7%-ot). A tavalyi frisspiaci cseresznye kínai importjának volumene csaknem 350 ezer tonna volt (a világon összesen 2,8 millió tonnát termelnek), míg nyolc évvel ezelőtt még csak 100 ezer tonna körüli mennyiséget importáltak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?