Így vásárolnak dinnyét a magyarok: döbbenetes, ami a boltokban zajlik itthon

Így vásárolnak dinnyét a magyarok: döbbenetes, ami a boltokban zajlik itthon

agrarszektor.hu
Magyarországon a görögdinnye termőterülete 2022-ben negatív rekord szintre, 2635 hektárra csökkent. A tavalyi évben már egy erőteljes területnövekedés volt tapasztalható, és mivel az előző év kifejezetten sikeres volt, az idén további bővülés történt, és a termőterület nagysága elérte a 3300 hektárt. A növekedés a már tavalyi évben megugrott exportpiacokra szánt dinnye mennyiségét növeli, a hazai értékesítési volumen évek óta viszonylag stabil, viszont a külpiacainkon jó kilátásokkal indulhat a szezon. A fogyasztói szokások is átrendeződtek az elmúlt időszakban.

A tavalyi évben kifejezetten jó évet zárhattak a termelők. Elsősorban a július volt nagyon jó hónap az alagutas dinnyéket termelők számára, az augusztus elején érkezett kisebb lehűlés egy időre sajnos visszavetette a keresletet, de aztán a hónap további része már szintén jól alakult, összességében közepes augusztust zárhattak a gazdák, de általában ez is elfogadható árbevételt eredményezett. Rengeteg minden történhet egy idényben, így a pillanatnyi helyzetről lehet csak nyilatkozni 

- tájékoztatta az Agrárszektort a FruitVeB. Hozzátették, elmondható, hogy a jelenlegi kilátások jónak, vagy nagyon jónak mondhatóak: csak egyes helyeken, például Baranya megyében okozott gondokat a túl sok csapadék, de az Alföldön a már-már aszályossá váló időjárást májusi esők zárták le.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fogyasztói igények, avagy a méret a lényeg?

Egyértelműen csökken a fogyasztók által igényelt, preferált dinnyék mérete, ez európai trend. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közepes méretkategória helyett a kicsit, a kicsi helyett pedig a 2-4 kilogrammos minidinnyét keresik a vásárlók, és ez a tendencia egyre gyorsul - közölte a FruitVeB. Emellett folyamatosan nő a magszegény - a köznyelvben magnélkülinek hívott - dinnyék aránya, mind a környező országokban, mind hazánkban.

A nemzetközi trendeknek megfelelően Magyarországon is csökken a fogyasztók által kívánt ideális méret: itt a középső 6-9 kilogrammos tartományból megyünk a 3-6 kilós dinnyék felé és nálunk is nő a magszegény dinnyék aránya. Ilyen fajtákat Magyarországon 2007 óta forgalmaznak, és azóta minden évben 1-2 %-ot nőtt a részesedésük, jelenleg körülbelül 20% arányban vannak jelen a piacokon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elmondható, hogy a kiskereskedelmi láncok által berendelt dinnyék között is van különbség. A magyar láncokban gyakoribb, hogy a boltban a dinnyepult mellé embert rendelnek, aki felvágja a dinnyét a vásárlóknak, ezért ezek a láncok nagyobb méretű dinnyét is rendelnek - tájékoztatott a szervezet. A többi lánc csaknem kizárólag a középméretű tartályládás dinnyét rendeli be a termelőktől. Szintén a nagyobb dinnyék dominálnak az útszéli árusító helyeken vagy piacokon, ahol fel is vágják a dinnyét a fogyasztóknak, de ezeknek az árusító helyeknek a jelentősége az utóbbi években folyamatosan csökken.

A tavalyi évben nagyon megugrott az exportunk, így Magyarország elsősorban nem felvevő, hanem exportáló ország

- fogalmaztak az Agrárszektornak. Úgy tűnik, hogy ez az idei szezonban is így lesz, az előzetes kilátások legalábbis határozottan ebbe az irányba mutatnak.  Az import értékére a szezon ilyen korai szakaszában nem lehet pontos választ adni, még az idény közben is szokott Magyarországra olasz és görög áru is érkezni.

Nincsenek könnyű helyzetben a termelők

Ahogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és FruitVeB közös közleményéből megtudtuk, a magyar dinnyetermelők az elmúlt években egyre inkább veszítettek exportpiacaikból, melyeket spanyolok, olaszok és görögök szereztek meg. Ez is arra ösztönözte a termelőinket, hogy technológiában és fajtákban váltsanak. Az export terén 2023-ban már volt némi elmozdulás, az ágazat szereplői pedig bíznak abban, ahogy fentebb is írtuk, hogy 2024-ben is folytatódni fog a kivitel bővülése, így a hazai görögdinnyetermés több, mint harmada kerülhet exportra. A legtöbb magyar görögdinnye a lengyel, a cseh a szlovák és a német piacra kerül.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?