Rengeteg növényvédő szerrel szennyezett csomagolót gyűjtöttek be itthon

Rengeteg növényvédő szerrel szennyezett csomagolót gyűjtöttek be itthon

agrarszektor.hu
Minden korábbinál magasabb, 77 százalékos visszagyűjtési arányt értek el a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek magyarországi begyűjtésére szakosodott CSEBER gyűjtőhelyek 2023-ban. A vártnál jobb, nemzetközi összevetésben is kiemelkedő rekord eredmény eléréséhez nagyban hozzájárult a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. 2023. július 1-jén indult hulladékkoncessziós tevékenysége, illetve a két társaság szakmai együttműködése. A hulladékkoncesszió bevezetésének eredményeként elkezdődött az évek alatt felhalmozott használt traktor gumiabroncsok és akkumulátorok begyűjtése is - derült ki a MOHU közleményéből.

A növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközök megfelelő visszagyűjtése és kezelése elengedhetetlen feltétele a fenntarthatósági célkitűzések teljesítésének, különösen a víz- és levegőtisztaság megőrzésének, illetve javításának, de ezáltal energiát, illetve hasznos és értékes másodnyersanyagokat is megtakaríthatunk. Ezek ugyan nem minősülnek veszélyes hulladéknak, ezért nem vonatkozik rájuk az azokra érvényes rendkívül szigorú eljárásrend, azonban megfelelő ártalmatlanításuk és hasznosításuk különleges kezelést igényel.

A CSEBER Nonprofit Kft. 2003 óta foglalkozik a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközök magyarországi visszagyűjtésével, 2023. július 1-jétől pedig a MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel szakmai együttműködésben folytatja tevékenységét. A gyűjtés megszervezését és a gyűjtéssel kapcsolatos egyéb feladatokat továbbra is a CSEBER látja el, míg a gyűjtőhelyekről történő elszállítás és a hulladékkezelés a koncessziós rendszer elindulása óta a MOHU feladata.

A CropLife International 43 országból származó adatai alapján 2022-ben a hasonló gyűjtőrendszerek világszerte átlagosan 62%-os visszagyűjtési arányt értek el, míg az ilyen rendszert működtető 20 európai országában átlagosan 71%-os volt a visszagyűjtési arány. A CropLife Europe célkitűzése, hogy 2025-ig Európa-szerte 75%-ra emelkedjen a visszagyűjtési arány, és hogy az Európai Unió minden tagállamában működjön a növényvédő szerrel szennyezett göngyölegek szakszerű visszagyűjtésére és kezelésére szolgáló dedikált gyűjtőrendszer.

A hulladékkoncesszió első évében elért 77%-os arány túlszárnyalta a MOHU várakozásait és terveit is; ezzel társaságunk önmaga előtt is magasra tette a lécet, de azon dolgozunk, hogy a rendszer működését tökéletesítve hosszú távon is megtartsuk és tovább javítsuk ezt az eredményt. Szeretnénk még több gazdát megszólítani és újabb gyűjtőpontokat bevonva bővíteni az országos hálózatot, valamint terveinkben szerepel a rendszer kiterjesztése a CSEBER partnerek szakmai közreműködésével az agráriumban keletkező olyan egyéb hulladékanyagokra is, melyek visszagyűjtése, kezelése és hasznosítása egyelőre nem megoldott

- értékelte az eredményt Runtág Tivadar, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. operatív igazgatója.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?