Meglepő hírek érkeztek a tejtermékekről: erre nem sokan számítottak

Meglepő hírek érkeztek a tejtermékekről: erre nem sokan számítottak

agrarszektor.hu
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 164,73 forint/ kilogramm volt 2024 májusában. A zsírtartalom 0,05, a fehérjetartalom 0,03 százalékpontos romlása, valamint az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal csökkent 2024 májusában a 2024. áprilisihoz képest és 4 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától. A nyerstej kiviteli ára 133,34 forint/kilogramm volt 2024 májusában, az előző havihoz képest 2 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 16 százalékkal nőtt. A kiviteli ár 19 százalékkal volt alacsonyabb a termelői átlagárnál. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 28 százalékkal bővült 2024 májusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az Amerikai Egyesült Államokban a nyerstej termelői ára 2024 áprilisában nem változott. Ehhez képest az Európai Unióban 3 százalékkal, Új-Zéland pedig 5 százalékkal csökkent a korábbi évek adataihoz képest. Világpiaci tekintetben a vaj értékesítési ára 2024 23. hetében összesen 38 százalékkal nőtt. A teljes tejpor ára 7 százalékkal, a sovány tejpor ára 5 százalékkal a cheddar sajtár pedig 15 százalékkal csökkent 2023 ugyanezen hetéhez képest - írja legújabb jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Míg európai viszonylatban a nyerstej ára a 2023 áprilisában 47,52 euró/100 kilogrammot tett ki, addig ez idén áprilisban 46,09 euró/100 kilogrammra volt tehető. Olaszországban a nyerstej azonnali (spot) piaci ára a 18-24. hét között 11 euróval nőtt, a 25. héten pedig 53,5 euró/ 100 kilogrammra változott. Lodi városában a biotej ára 58 euró/100 kilogrammot tett ki. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2024. 17-22. hét között 10 euróval nőtt, a 23. héten 6 euróval csökkent, majd a 24. héten 3 euróval 44 euró/100 kilogrammra emelkedett. A Németországból származó nyerstej ára 48 euró/kilogramm, a Franciaországból származó nyerstejé 46,75 euró/100 kilogramm, a Németországból származó fölözött nyerstejé 18,5 euró/100 kilogramm volt a vizsgált időszakban.

Változó számok

A németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. Ebből jól látszik, hogy a zsírérték 30 százalékkal, a fehérjeérték 1 százalékkal emelkedett ebben az időszakban, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 17 százalékkal volt magasabb 2024 májusában az előző év azonos hónapjához képest. Franciaországban a tejfelvásárlás az előző év 22. hetéhez képest 1,1 százalékkal csökkent, de 2023 azonos hetéhez viszonyítva 2,3 százalékos növekedés tapasztalható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Német viszonylatban is hasonló tendenciát érzékelhetünk, bár sokkal kisebb mértékben. Az előző héthez képest 0,6 százalékos csökkenés volt tapasztalható a nyerstej felvásárlási árát illetően, a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva pedig 0,9 százalékos növekedést mutatnak a számok. Az ömlesztett vaj értékesítési ára 2024 25. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 40 százalékkal magasabb, míg a sovány tejporé 2 százalékkal alacsonyabb volt. A kempteni árutőzsdén az ömlesztett vaj ára 198 százalékkal, a sovány tejporé 42 százalékkal volt magasabb az intervenciós árszintnél a vizsgált héten.

A magyar tejipar jellemzői

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 164,73 forint/ kilogramm volt 2024 májusában. A zsírtartalom 0,05 százalékos, a fehérjetartalom 0,03 százalékos romlása és az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára 1 százalékkal csökkent 2024 májusában ugyanezen év áprilisához képest, és 4 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának átlagárától.

A nyerstej kiviteli ára áprilishoz képest 2 százalékkal csökkent, májusban 133,34 forintra volt tehető, de az előző év ugyanezen időszakához viszonyítva 16 százalékos növekedés tapasztalható. A kiviteli ár 19 százalékkal volt alacsonyabb a termelői átlagárnál. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 28 százalékkal bővült 2024 májusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 2024 májusában áprilishoz képest a gyümölcsös joghurt, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT tej feldolgozói értékesítési ára emelkedett, a trappista sajt és a tejföl esetében stagnálás figyelhető meg, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT tej és az adagolt vaj eseteiben értékesítési ár csökkenése a jellemző.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH adatai szerint fogyasztói árak tekintetében a gyümölcsös joghurt 3 százalékkal, a 12 százalék zsírtartalmú tejföl 2 százalékkal a trappista tömbsajt pedig 1 százalékkal növekedett. A 2,8 százalék zsírtartalmú ESL pasztőrözött tej és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT tej fogyasztói ára stagnált, de az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT tej és a 20 százalék zsírtartalmú tejföl fogyasztói ára mindkét esetben 1-1 százalékos csökkenést mutatott.

Nehéz a helyzet itthon

Koller Attila, a Tej Terméktanács társelnöke elmondta, hogy az elmúlt évek nehezek voltak a magyar tejágazat számára, egyik válságból a másikba esett át a szektor, amelyek mostanra felemésztették a tejfeldolgozók tartalékait, nehéz forrásokat mozgósítani. A szakember beszélt arról is, hogy az egyébként rendkívül energiaigényes ágazatban az energiaárak növekedése mellett a csomagolás és a fuvarozás költségei is emelkedtek, de a nyerstej ára és a bérköltségek is nőttek. Az ágazat költségei egy év alatt megduplázódtak, és amikor ezt be kellett építeni a termékek árába, az egy drámai mértékű fogyasztáscsökkenéssel járt. Még most is 40-50%-kal magasabban vannak az árak, mint a koronavírus-járvány előtt. Harc Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója nemrég lapunknak kifejtette, hogy 

a tej és tejtermékek fogyasztása az infláció okán tavaly rendkívüli módon visszaesett. Idén ugyan látunk már egy-egy apró pozitív elmozdulást, de nagyon mélyről kell visszakapaszkodni. Az infláció a tej és tejtermékeket sem kímélte, sem idehaza, sem Európában, amely viszonylag szokatlan európai tendenciákat vont maga után: a fogyasztók egyre inkább a saját márkás termékek, az olcsóbb márkák, nagyobb kiszerelések felé, a biotól a normál tejtermékek felé fordultak vásárlásaik során.

Továbbá hangsúlyozta, hogy 2023-ban jelentősen nőtt sajtimportunk, a növekedés mintegy 13%-os volt, a két fő beszállító Németország és Lengyelország. Ugyan alacsony bázisról, de tavaly 45% fölött nőtt a dobozos tejimportunk is, ezek a tejek Csehországból és Szlovákiából érkeznek. Idén csak az év első két hónapjára van adatunk, eszerint a kedvezőtlen tendenciák folytatódtak, a sajtimport 18%-kal, a fogyasztói tejimport 32%-kal nőtt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. június 29. 16:01