Veszélyben lehet Európa élelmezése: megkongatták a vészharangot

Veszélyben lehet Európa élelmezése: megkongatták a vészharangot

agrarszektor.hu
Az iparág szerint az olcsó orosz műtrágya áradata veszélyezteti Európa élelmezésbiztonságát. A növekvő kereslet egyre nagyobb befolyást biztosít Moszkvának az európai növénytermesztést illetően. A kontinens műtrágyagyagyártói nem tudják felvenni a versenyt az olcsó importtal szemben.

Az olcsó orosz műtrágya kockázattal jár, hiszen kiszorítja az európai piac szereplőit, ez pedig hosszú távon veszélyezteti az európai élelmiszerbiztonságot - figyelmeztet az európai élelmiszeripar. Bár az orosz földgáz áramlása lelassult az orosz-ukrán háború következtében, Oroszország továbbra is felhasználja földgáz készleteit olcsó, nitrogénalapú műtrágya előállítására, melyet Európába is nagy mennyiségben exportál - írja a Financial Times.

Az olcsó műtrágya segítséget jelentett a gazdáknak, de így a régió saját műtrágya gyártói nem tudják felvenni a versenyt a beérkező termékekkel szemben.

Jelenleg elárasztanak bennünket az Oroszországból érkező műtrágyák, amelyek jelentősen olcsóbbak, mint a mi műtrágyáink, azon egyszerű oknál fogva, hogy hozzánk, európai gyártókhoz képest aprópénzt fizetnek a földgázért

- mondta Petr Cingr, az SKW Stickstoffwerke Piesteritz, Németország legnagyobb ammóniagyártója vezérigazgatója. Hozzátette, ha a politikusok nem lépnek, Európa műtrágyatermelése teljesen el fog tűnni. A nyugati szankciók mentességet biztosítanak az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport számára, annak érdekében, hogy ne akadályozzák az élelmiszerbiztonságot, de szerintük Moszkva ezt a kiskaput arra használja, hogy háborús kasszáit finanszírozza. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Tim Benton, a Chatham House élelmiszerbiztonsági szakértője szerint az európai termelők már régóta panaszkodnak arra, hogy orosz társaik előnyben vannak az olcsó földgáz miatt, de érveiknek nagyobb súlya van azóta, amióta Oroszország megszállta Ukrajnát. Véleménye szerint, mivel a világban egyre jobban kiélezett, konfliktusos helyzetek vannak, ezért Európa figyelmének nem a piaci hatékonyságra, hanem az ellátás biztonságára kellene összpontosítani. Elmondta, hogy nem észszerűtlen feltételezés az, hogy az egyesült királysági és az európai mezőgazdasági ipar kárt szenvedhet, ha a kontinens az orosz importtól válik függővé.

A nitrogénalapú műtrágya legolcsóbb formájának, a karbamidnak a harmada Oroszországból érkezik az EU-ba és az Eurostat adatai szerint a 2023-ban a behozott mennyiség rekordmagas szinteken mozgott. Lengyelország orosz karbamidimportja 2023-ban közel 120 millió dollárra emelkedett, szemben például a 2021-es alig több mint 84 millió dollárral.

A válság évei jönnek az európai műtrágyaipar számára

- mondta Benjamin Lakatos, a svájci székhelyű MET Group vezérigazgatója, amely júniusban jelentette be, hogy többségi részesedést kíván szerezni a balti műtrágyagyártó Achema vállalatban. A vezérigazgató szerint mivel a műtrágyagyárak működési költségeinek 70-80 százalékát a földgáz teszi ki, az iparágat más ágazatoknál gyorsabban érinti majd a gáz- és energiaköltségek emelkedése.Több európai piaci szereplő is távozik a kontinensről, mint például a BASF is. A világ legnagyobb vegyipari vállalata az elmúlt években összezsugorította európai tevékenységét, beleértve műtrágyaüzletágát is és helyette az USA-ban és Kínában tevékenykedik, mert ott alacsonyabbak a költségek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Előbb utóbb mindenki követni fogja ezt a példát

- mondta Cingr. Hozzátette, vállalata tárgyalásokat folytat telepítésének lehetőségéről az Egyesült Államokban, ahol sokkal olcsóbb földgázzal és sokkal olcsóbb villamos energiával tudnak számolni és nem mellesleg az inflációcsökkentési törvényen keresztül támogatást kaphatnak. Mivel Európában nem lesz termelés, ezért a térség más, - főként nem demokratikus - országok importjára lesz szorulva, például Oroszországra és Fehéroroszországra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Chris Lawson, a CRU tanácsadó cég műtrágyákkal foglalkozó vezetője szerint Brüsszel nem valószínű, hogy reagálna az orosz növényi tápanyagokra vonatkozó szankciókra irányuló felhívásokra.

A 2022-es magas műtrágyaárak és az élelmiszerbiztonságot fenyegető veszélyek emléke még mindig erősen él a döntéshozók fejében

- mondta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?