Elárulta a titkot a szakértő: ezt tedd, ha sárgul a leander a kertben

Elárulta a titkot a szakértő: ezt tedd, ha sárgul a leander a kertben

agrarszektor.hu
A leander, vagy ahogy sokan ismerik, az oleander, lassan az egyik legnépszerűbb nyári dísznövény hazánkban, igazi mediterrán életérzést kölcsönöz a magyar kertekbe is. Sokan tapasztalhatják azonban, hogy nyár közepén sárgulni kezdenek a levelei, és ha nem figyelünk rá, fel is kopaszodhat. Ahogy Kósa Dániel kertészmérnök a HelloVidéknek elmondta, a leanderek növényvédelme nem bonyolult, de a növény bizony odafigyelést igényel. Gyakran nem is fertőzéssel van dolgunk, hanem egyszerűen csak hiánytünete van.

A mediterrán területek jellemző növényei a leanderek, amelyek mérgezőek, de egyben gyönyörűek is. Széles körben elterjedt dísznövények, a Földközi-tengertől, Indiáig mindenhol megtalálhatóak. Különböző színekben pompáznak, hatalmasra meg tudnak nőni. Szerencsére egy viszonylag könnyen tartható növényről van szó, de érdemes odafigyelni arra, hogy mindig igyekezzünk a lehető legoptimálisabb körülményeket megteremteni számukra

EZ IS ÉRDEKELHET

Morfológiája eltérő lehet a nemesítések miatt, magasságuk elérheti a 1.5- 3 métert is. Fás szárú, örökzöld cserje, levelei hosszúkásak vastagok, sötétzöldek hármasával állnak a száron. Virágai szimpla vagy teltek is lehetnek, ez fajtajelleg, május végétől június elejétől virágoznak, színük pedig változatos, fehértől a bordóig rengeteg árnyalatban létezik. Termése hüvelytermés. Gyökérzete erős mélyre hatoló, így a szárazságnak jól ellenáll

- mesélte a lapnak Kósa Dániel kertészmérnök.

A leander talajban nem válogat, legjobban a meszes kötött talajokon fejlődik. Kevés öntözést igényel, ettől függetlenül a nagyobb mennyiségű öntözést nagy zöldhozammal hálálja meg. A fagyokra viszont érzékeny, teleltetésre van szükség ott ahol tartós fagyok vannak. Nézzük, mik lehetnek a levélritkulás és sárgulás okai:

Tápanyaghiány: a leander gyorsan növekvő növény, amely nagy mennyiségű tápanyagot igényel. Különösen a vas, a magnézium és a nitrogén hiánya okozhat sárgulást. Ha a talaj nem tartalmaz elegendő tápanyagot, vagy a növény nem jut hozzájuk, akkor a levelek először sárgulni kezdenek, majd lehullanak.

Vízháztartási problémák: a leander nagyon érzékeny a víz mennyiségére. Mind a túlöntözés, mind a kiszáradás sárgulást okozhat. A túl sok víz gyökérrothadáshoz vezethet, míg a túl kevés víz a növény kiszáradását eredményezi.

Kártevők: különféle kártevők, mint például a levéltetvek, a pajzstetvek és a tripszek is okozhatják a levelek sárgulását. Ezek a kártevők szívogatják a növény nedvét, gyengítve ezzel a növényt és sárgulást okozva.

Betegségek: a gombás fertőzések és a bakteriális betegségek is felelősek lehetnek a leander sárgulásáért. Ezek a kórokozók a talajból vagy a levegőből támadhatják meg a növényt, és ha nem kezeljük időben, komoly károkat okozhatnak.

Tilos hideg vízzel öltözni: kiegészítésként annyit még érdemes tudni, hogy a hideg vízzel való locsolás is levélsárgulást eredményezhet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Védekezési lehetőségek

A rendszeres tápoldatozás segíthet megelőzni a tápanyaghiányt. Ajánlott speciális, leanderek számára kifejlesztett tápoldatot használni, amely tartalmazza az összes szükséges mikro- és makroelemet. Ezt hetente egyszer alkalmazzuk a növekedési időszakban. De fontos még, hogy a növényünk megfelelő mennyiségű vizet kapjon. A legjobb módszer a talaj nedvességtartalmának rendszeres ellenőrzése. Kerüljük a pangó vizet, mert az gyökérrothadáshoz vezethet. Ugyanakkor ügyeljünk arra is, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen. Harmadsorban ne feledkezzünk meg a kártevők elleni védekezésről sem, rendszeres ellenőrzéssel és megfelelő rovarölő szerekkel elejét vehetjük a pusztulásnak. Ha élősködőket találunk a növényen, azonnal kezeljük a megfelelő permetezőszerrel, és szükség esetén ismételjük meg a kezelést néhány hét múlva. A gombás és bakteriális betegségek elleni védekezés érdekében fontos a jó szellőzés és a megfelelő növénytávolság biztosítása. Gombaölő szerekkel és réztartalmú permetezőszerekkel kezelhetjük a fertőzött növényeket.

2-3 hetente lehet ismételni a kezeléseket, és két kezelés után egy másik hatóanyagú szerrel szükséges a védekezés, hogy a rezisztencia ne alakuljon ki. A kártevők terjeszthetnek betegségeket, amelyeket össze lehet keverni a vízhiányos állapottal. Ez a kórokozó felelős a levélperzselődésért. Meleg párás időben a gombák is fertőznek, ellenük egy menetben a rovarölővel megelőző kezelés javasolt. A leanderek nagy ellensége a leanderrák, melyet egy baktérium okoz. Ez ellen a betegség ellen sajnos teljes gyógymód nincs, viszont rendszeres rezes gombaölővel való kezeléssel megelőzhető, vagy ha már jelen van akkor metszéssel kombinálva szinten tartható

- tette hozzá még Kósa Dániel.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?