2024. július 16. kedd Valter
A jövedelmező repcetermesztés sikeréért – Phylazonit NG mikrobiológiai készítmények és energia lombtrágyák

A jövedelmező repcetermesztés sikeréért – Phylazonit NG mikrobiológiai készítmények és energia lombtrágyák (x)

PR
A repce gazdaságos termesztése a magas input- és az alacsonyabb felvásárlási árak miatt mára csak magasabb terméshozamok mellett kivitelezhető. A 4 tonna körüli termésátlagok eléréséhez jobb talajadottságokkal bíró területek, megfelelő agrotechnológia, folyamatos odafigyelés, szakértelem szükségesek.

A repcetermesztés sikerességét számos tényező határozza meg, de a magas hozamok egyik feltétele az erőteljes gyökérzet és a gazdagon elágazó növény. Ezzel megalapozható az állóképesség, tápanyagfelvevő képesség, szárazságtűrő képesség.

A korszerű agrotechnológiai módszerek, a tápanyag-utánpótlás, a szakszerű növényvédelem elengedhetetlenek a magasabb hozamok eléréséhez. A mikrobiológiai készítmények, a növényi biostimulánsok használata szintén fontos technológiai elem lehet a megtérülő repcetermesztés elérésében.

Az elmúlt években végzett kísérletek bizonyították, hogy a repce gyökérkörnyezetében élő mikrobiom jelentősen eltér például a kalászosok gyökérzetén élőktől. Régóta tudjuk azt is, hogy a szántóföldi növényeink közül a keresztesvirágúak az egyedüliek, melyek nem alakítottak ki az evolúció során szimbionta mikorrhiza gomba kapcsolatokat. Ezek a gombák nagyon fontosak nem csak a víz felvételében, hanem foszfort és nitrogént, cinket és számos mikroelemet tudnak a növényhez eljuttatni. A repcének ezt bizonyosan más módon kell megoldania.

Éveken át végzett kísérleteink alapján, melyek mikrobiológia készítményekkel, repcehibridekkel több vármegyében történtek, kijelenthető, hogy a repce fajták és hibridek jól reagáltak a talajoltással bevitt növénynövekedést támogató baktériumkezelésekre (1. és 2. ábra.)

A Phylazonit Talajregeneráló NG készítményünk baktériumtörzsei ugyanis hormontermelésük révén serkentették a gyökeresedést és gyorsították a csíranövény fejlődését. Mindemellett olyan antifungális vegyületeket is termelnek, amelyek a talajlakó káros gombák élettevékenységét akadályozzák.

A repce számos kórokozója közül az egyik legjelentősebb a fehérpenészes rothadás. A talajban éveken át fertőzőképes kórokozó miatt a repcét önmaga és egyes kultúrnövények után (pl. a napraforgó, a repce és a szója) 5 évnél korábban nem tanácsos ugyanarra a területre vetni. Szűk vetésforgó esetén vagy a repcével közös kórokozóval bíró kultúra termesztése esetén javasoljuk Phylazonit Rizo NG készítményünk használatát. Hatékony biokontroll törzsei (Bacillus subtilis, Pseudomonas fluorescens) kiváló eredményeket mutatnak nemcsak a Sclerotinia, Fusarium, hanem akár a repcét is támadó Macrophomina törzsei ellen is.

A repcetermesztés sikerének másik kulcsa a magas tápanyagigénnyel bíró repce tápanyagszükségleteinek folyamatos kielégítése.

A repce fajlagos bórigénye igen jelentős. A bórnak kiemelt szerepe van a növények sejtfalképződésében, ami természetesen hatással van a gyökérképzésre is. A szállító- szövetek épsége és a fejlett gyökérrendszer alapfeltétele a megfelelő tápanyagfelvételnek és az elvárt terméshozamoknak. A bór emellett részt vesz a virágok fejlődésében és a terméskötődésben is.

A repce őszi és tavaszi bórpótlására javasolható az Energia Bór, 150 g/l bórtartalma többszöri kijuttatással, 1 liter/ha dózisban elégíti ki a repce bórigényét. Mivel a repce növényvédelme jelentős kezelésszámmal bír, illetve egyszerre a növény ennél nagyobb mennyiségben nem tudja hatékonyan felhasználni a bórt, javasolt az őszi kétszeri és tavaszi kétszeri kijuttatása.

A repce alapvetően kénigényes növény (a mag magas olajtartalmának felépítéséhez elengedhetetlenül fontos vegyület), illetve a kén a nitrogén beépüléséhez is kulcsfontosságú elem.

Energia Kén lombtrágyánk 760 g/liter kén-trioxid-tartalmával és 200 g/l nitrogéntartalmával biztosítja a magas kénigényű repce erőteljes fejlődését, illetve a maximális hozam elérésének lehetőségét. Kénhiányos talajokon kora tavasztól zöldbimbós állapotig 3–-5 l/ha dózisban, az olajtartalom növelése céljából pedig 2–4 l/ha dózisban javasoljuk használatát.

A gyomirtó szerek okozta stresszhatás kiküszöbölésére, a repce télállóságának növelésére, a növények fejlődésének támogatására ajánljuk a már több mint egy évtizede a hazai piacon bizonyító Energia Humin, huminsav és fulvosav tartalmú növénykondicionáló készítményt. Az őszi kezelést kora tavasszal célszerű megismételni az aktuális növényvédelmi munkákhoz kapcsoltan. Egyaránt javítani tudjuk a nagy mennyiségű N fejtrágyák hasznosulását, beépülését, illetve csökkenteni ezek esetenkénti perzselő hatását.

A magas minőség, a kiváló ár-érték arány, az évtizedes tapasztalat a Phylazonit termékeket a repcetechnológiák meghatározó elemeivé teszik!

Phylazonit NG, Facebook, Instagram

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?