Tombol a madárinfluenza az USA-ban: de hol tart a tesztelés?

Tombol a madárinfluenza az USA-ban: de hol tart a tesztelés?

agrarszektor.hu
Az Amerikai Egyesült Államokban már hónapok óta óriási problémát jelent a madárinfluenza-járvány, amely először a tejelő szarvasmarha-állományokban bukkant meg, majd ezeken keresztül már embereket is megfertőzött. Az egyes államok azonban eltérő protokollt alkalmaznak az érintett állományok és az emberi megbetegedések kiszűrésére. A tesztelésekről készült egységes statisztika hiánya pedig jelentős mértékben megnehezíti a járvány elleni védekezést.

Az amerikai államok kulcsszerepet játszanak az USA-nak a tejelő szarvasmarhák körében egyre jobban terjedő madárinfluenza-járványra adott válaszlépésekben. Mint ismeretes, a járvány tavasszal tört ki, és a szarvasmarha-állományok mellett már néhány embert is megfertőzött - írta meg a Reuters. Az államok egyik fő feladata a tehenek és az emberek tesztelése a vírusra, ám ennek során különböző megközelítéseket alkalmaznak. A járvány terjedését nyomon követő tudósok ugyanakkor egyre inkább aggódnak amiatt, hogy a jelenlegi felügyeleti erőfeszítések nem elegendőek.

A szövetségi tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy a vírus tehenek közötti további terjedése növelheti az újabb emberi fertőzések kockázatát, bár a lakosságot érintő kockázat továbbra is alacsony. Március óta a madárinfluenza 12 államban 139 tejelő tehénállományt fertőzött meg az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint. Négy tejipari dolgozó is megfertőződött, legutóbb július 3-án Coloradóban jelentettek új esetet. De hogyan kezeli az érintett 12 állam az emberi és az állati vizsgálatokat?

Államonként nagy eltérések lehetnek az emberek tesztelésében

Július elejéig az állami egészségügyi hatóságok szerint idén öt államban 99 embert teszteltek madárinfluenzára: Michigan államban 56 embert, Texasban 20 embert, Idahóban 8 főt, Coloradóban ugyancsak 8 főt, és Új-Mexikóban 7 embert. Ezzel szemben Észak-Karolina, Ohio, Dél-Dakota és Minnesota tisztviselői a Reutersnek azt mondták, hogy a járványok kezdete óta még egyetlen embert sem vizsgáltak meg.

Fontos azonban, hogy az egyes államok eltérő vizsgálati kritériumokat alkalmaztak, olyan tényezőket figyelembe véve, mint például, hogy a beteg ki volt-e téve beteg állatoknak, vagy mutatott-e tüneteket. Wyoming és Kansas egészségügyi minisztériumai nem válaszoltak a humán vizsgálatokra vonatkozó adatokra vonatkozó megkeresésre. Iowa egészségügyi minisztériuma közölte, hogy minden, a vírusnak kitett embert figyelemmel kísér a tünetek szempontjából, de nem közölt számadatot az emberi vizsgálatokról.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint legalább 53 embert vizsgáltak madárinfluenzára. A számok azért különböznek, mert a CDC csak a beteg tejelő szarvasmarháknak kitett embereken végzett vizsgálatokról számol be, míg az államok egyes esetekben más beteg állatoknak, például macskáknak kitett embereket is vizsgálnak - mondta Jason McDonald, a CDC szóvivője. A CDC azt tanácsolja a klinikusoknak, hogy értesítsék a helyi és az állami egészségügyi hivatalokat, ha valakit madárinfluenzára kívánnak tesztelni. Az orvosnak ezután azonnal értesítenie kell a CDC-t, ha a tesztek pozitívak vagy nem egyértelműek.

Az érintett állományok tesztelése során sincs egységes eljárásrend

Az USDA tisztviselői szerint azokban az államokban, ahol a tejelőállományokban madárinfluenza van, a fertőzésre gyanakvó gazdák kérésére, kutatási célból vagy más okokból tesztelik a szarvasmarhákat. Iowa állam ezenfelül előírja a madárinfluenza-fertőzött baromfifarmok 20 kilométeres körzetében lévő tejelő állományok vizsgálatát is, ami jelenleg körülbelül 25-35 állományt jelent - mondta Don McDowell, az iowai mezőgazdasági és földhasználati minisztérium kommunikációs igazgatója.

Minnesota államban a szakemberek olyan gazdaságokat vizsgálnak, amelyek kapcsolatba kerültek a fertőzött állományokkal - mondta Brian Hoefs, az állam főállatorvosa és a Minnesota Állategészségügyi Hivatalának ügyvezető igazgatója. A főállatorvos hozzátette, hogy emellett nyomon követik azokat a beszállítókat, berendezéseket és személyzetet, amelyek kapcsolatba kerültek egy fertőzött gazdasággal.

Az USDA májusban kezdte el előírni az államok számára, hogy a laktáló tejelő teheneket teszteljék, mielőtt azokat az államhatáron túlra szállítanák, ez az egyetlen országos tesztelési előírás, amelyet az ügynökség kiadott. A mezőgazdasági minisztérium adatai szerint eddig mintegy 6600 tehenet vizsgáltak meg az utasítás keretében. Az USDA szóvivője elmondta, hogy a minisztérium elkötelezett az államokkal való együttműködés mellett a madárinfluenza megfékezésére és felszámolására irányuló erőfeszítéseikben, beleértve az esetleges további vizsgálati követelményeket is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?