Falánk rovar jelent meg a kertekben itthon: mindent elpusztít, amit csak ér

Falánk rovar jelent meg a kertekben itthon: mindent elpusztít, amit csak ér

agrarszektor.hu
Egyre több kártevő rovar találja meg az utat a magyarok kertjeibe, ahol pedig felbukkan, ott óriási pusztítást tud okozni. Egy bejelentés szerint a zöld vándorpoloskák már a paradicsomot dézsmálják.

Különös rovarkártevő felbukkanásáról számolt be egy magyarországi lakos, aki a szakértő segítségét kérte. Mint írta, egy furcsa kártevő pusztítja a paradicsomait, az állatból látott zöld, fekete, illetve pöttyös mintázatút is - írta meg a Meglepetés magazin. Az olvasó szerint „mire az érési idő vége felé jártunk, eléggé rondán néztek ki a termések, foltosak lettek, és a foltok környéke megkeményedett."

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a lap szakértője egyértelműen beazonosította a kártevőt: ez a faj a zöld vándorpoloska vagy tudományos nevén Nezara viridula. Sokan érdeklődnek utána, mert egyre sűrűbb az előfordulása, és ahol megjelenik, nem kíméli a növényeket.

A zöld vándorpoloska egy Etiópiából származó igen polifág, soktápnövényű faj. Gyorsuló szaporodása az egyre melegebb nyaraknak köszönhető. Más is kedvez terjedésének és szaporodásának: a vándorpoloska nem egy válogatós jószág, a paradicsomon például a hajtáskezdeménytől kezdve egészen a termésig mindenbe belekóstol. Rágásnyomot nem hagy maga után, de szívogatása következtében fakó foltok jelennek meg a termésen, levélen.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?