Mára egyértelmű: a klímaváltozás áldozata lett a mezőgazdaság

Mára egyértelmű: a klímaváltozás áldozata lett a mezőgazdaság

agrarszektor.hu
Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása, amely a Magyarországot jelenleg sújtó hőhullámmal foglalkozott. Ebből kiderült, hogy a minket körülvevő forróság már egyértelműen a klímaváltozás számlájára írható-e, és hogy egyáltalán hogy fogunk itt élni, ilyen időjárási viszonyok között? Ezekre a kérdésekre Ürge-Vorsatz Diána klímakutató, a CEU professzora, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének alelnöke válaszolt. Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője pedig arról beszélt, hogy milyen gazdasági ára lehet a mostani helyzetnek az agráriumban, illetve, hogy a szektorban elkezdődött-e már az alkalmazkodás a radikálisan megváltozó körülményekhez?

A szokatlanul enyhe tavasz miatt a természet 2-3 héttel előrébb jár, mint általában, így például a kalászos gabonák aratása már a vége felé közeledik, ugyanígy vannak a gyümölcsök is. Mostanra befejeződött a kukorica virágzása is, ami szerencse, mert ha akkor érkezett volna ez a napokban tapasztalt hőség, akkor már most nagy károk lennének az állományokban - hangzott el a Portfolio Checklist legfrissebb podcast adásában. Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője a műsorban elmondta, hogy alapvetően egy közepes, jó évre számíthattak idén a gazdák, de ez a mostani hőhullám belerondított a terveikbe.

Ami most leginkább szenved, az a kukorica: hiába úszta meg a növény virágzása a kánikulát, az látszik, hogy a megtermékenyült szemeket és a növény fejlődését is károsította a száraz, forró időjárás. A kukoricának ugyanis meleg, esős és párás nyárra lenne szüksége, 30-31 Celsius-fokos hőmérsékletekre. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének modell számításai szerint a július eleji hőségnapok 200 ezer tonnával csökkenti a várható hozamot.

Az elmúlt néhány nap és a következő napok forrósága azonban akár 1-1,5 millió tonnával csökkentheti a az idei várható kukoricatermést

- tette hozzá Braunmüller Lajos.

A műsor már meghallgatható Spotify-on, Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, valamint a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?