2024. július 16. kedd Valter
Így termessz otthon gombát fillérekből: ez pofonegyszerű és tényleg működik

Így termessz otthon gombát fillérekből: ez pofonegyszerű és tényleg működik

Nagy Z. Róbert
A gombáknak a növényekhez gyakorlatilag semmi közük, ám a kereskedelemben mégis a zöldséges pulton kapnak helyet. Ha kivágunk egy fát, azon jó eséllyel termeszthető laskagomba, ami nem is túl bonyolult folyamat, ám mégis merőben más módszert kíván, mint a növények termesztése. Laskagombát például pár hónapja kivágott fatuskón, vagy farönkön is termeszthetünk.

Kissé rendhagyó

A gombákra, így az étkezési célra használható laskagombára is igaz, hogy se nem növény, se nem állat, egy teljesen más rendszertani egység része. A növényekre annyiban hasonlítanak a gombák, hogy helyváltoztató mozgásra jellemzően nem képesek. Az állatokkal való hasonlóságuk alapja pedig, hogy sejtfaluk kitint tartalmaz ez az anyag a rovarokban is jelen van. A laskagomba egy lebontó szervezet ezért nem talajon, hanem faanyagon termesztjük, de lényeges hogy a kivágott fa tuskója, vagy feldarabolt rönkje, amit beoltunk gombacsírával az nem sokkal, időben 2-3 hónappal legyen a kivágás után. Az sem jó, ha túl frissen vágott fát oltunk be a nagy víztartalma miatt, ám ha túl régen kivágottat az sem ideális, mert annak vagy túl alacsony a nedvességtartalma, vagy jó eséllyel már megtámadták más lebontó gombafajok.

Hasznos a kertben pár gombával beoltott fa

A termőre fordult rönkök tehát kevesebbet teremnek egyszerre és ritkábban is teremnek, mint a zsákos- forgács alapú termesztésű laskagombák, leginkább akkor, amikor a természetben is gombaszezon van: a csapadékosabb tavaszi és őszi szezonban. Az egyszerre kevesebb termést ellensúlyozza azonban, hogy egy-egy beállt rönk akár 3-4 évig is terem. A rönkös vagy tuskós termesztéshez gombacsírát kell beszereznünk. Ezt erre szakosodott laboratóriumok állítják elő, gyakorlatilag főtt gabonaszemekre oltják rá a gombafonalat, micéliumot, ami hamar átszövi a főtt magokat. Ez alkalmanként gazdaboltokban is kapható bár itt nem csíra formájában, hanem fa tiplik vannak átszövetve a gombával. Ez esetben lyukakat kell fúrni a rönkbe és belekalapálni a fa tiplit. Utána a gomba szépen lassan elkezdi "enni" az egész rönköt. Laskagomba termesztésre alkalmas a luc, bükk, nyár, fűz, csertölgy, gyertyán, szil, juhar, hárs és gesztenye fajok fája. Az akácon és más fenyőféléken nem lehet eredményesen termeszteni. Lényeges, hogy a tuskó vagy a rönk maximum 1-2 hónapja kivágott egészséges fából legyen, hiszen az évek óta száradó, esetleg pudvás rönkök nem adnak megfelelő tápanyagot a bennük elszaporodó gombának. 50 kilogramm faanyag beoltásához 2-5 liter laskacsíra kell.

EZ IS ÉRDEKELHET

A módszer

A tuskókat, lévén gyökerükkel erősen kapaszkodnak a talajba, a helyükön oltsuk be. A kivágott rönköket (darabolt farörzs, amint nincs gyökér, hiszen az a tuskóval a földben maradt) pedig egymásra téve veremben is beolthatjuk a gombacsírával, ám akkor az átszövetés után kell helyet keresnünk számukra a kertben. Előnyös ezért, ha már az oltásukat és átszövetésüket is a leendő termesztési helyükön végezzük el. Ez a kertnek egy árnyékos, párás része legyen. A tuskóra szórjuk rá a gombacsírát, fedjük le ezt fóliakoronggal, majd takarjuk be földdel.

Száraz időjárás esetén a rönköket locsolgassuk, főleg majd tavasszal és ősszel, amikor a termőtestek megjelenése várható. Az átszövetési idő 3-5 hónapig tart, ezután leszedhetjük a földtakarást, eltávolíthatjuk a fóliakorongokat, és elkezdődhet a várakozás a gombák kifejlődésére. A gombák megjelenése időjárásfüggő, a hűvösebb, csapadékosabb időszakokban számíthatunk erre. A tavaszi oltású rönkök, tuskók - ha minden jól megy - ősszel már termést kell, hogy adjanak. A nyár végi, kora őszi beoltásúak pedig következő tavasszal teremnek először.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?