2024. július 16. kedd Valter
Tombol a fertőző állatbetegség Vietnámban: van baj, nem is kicsi

Tombol a fertőző állatbetegség Vietnámban: van baj, nem is kicsi

agrarszektor.hu
Egy kormányzati dokumentum szerint egyre súlyosabbá válik az afrikai sertéspestis terjedése Vietnámban. A szakértők szerint ez hatással lehet az élelmiszerellátásra, és felfelé nyomhatja az inflációt.

Az afrikai sertéspestis (ASP) évek óta óriási problémát jelent a 250 milliárd dolláros globális sertéshúspiac számára. A 2018-ban és 2019-ben kitört legsúlyosabb járványban a kínai sertésállomány mintegy fele elpusztult. Miután az ázsiai nagyhatalom a világ legnagyobb termelője, ez a csapás több mint 100 milliárd dollárra becsült veszteséget okozott - írta meg a Reuters. A vietnámi kormány július 14-i keltezésű dokumentuma szerint a betegség szélesebb körű terjedésének kockázata az országban nagyon magas, ez pedig hatással lehet az élelmiszer-ellátásra, a fogyasztói árakra és a környezetre. A dokumentum szerint Vietnámban idén eddig 42 400 fertőzött sertést öltek le, ami közel ötszöröse a tavalyi év azonos időszakának.

A délkelet-ázsiai országban idén 660 járványkitörést észleltek, szemben a tavalyi év azonos időszakában észlelt 208 járványkitöréssel. A kormány a fenti dokumentumban arra utasította a tartományokat, hogy hozzanak intézkedéseket a terjedés megfékezésére, beleértve a sertések betegség elleni vakcinázására szánt pénzeszközök prioritásként való kezelését.

Az afrikai sertéspestis miatt egyes településeken tapasztalható sertéshús áremelkedés volt az egyik oka a vietnámi fogyasztói árindex júniusi emelkedésének - közölte az ország statisztikai hivatala. Az élelmiszerek ára 3,23%-kal emelkedett a hónapban 2023 azonos időszakához képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 15. 16:29