Aggasztó jelentés érkezett az időjárásról: tényleg ez várhat ránk a jövőben?

Aggasztó jelentés érkezett az időjárásról: tényleg ez várhat ránk a jövőben?

agrarszektor.hu
Az elmúlt évben az El Niño nagy mértékben befolyásolta a Föld klímáját, felerősödtek a klímaváltozás hatásai. A vizsgálatok szerint a köbetkező időszakok egyre melegebbek időjárást hozhatnak, írja az IFLScience.

Ez a nem szabályosan, 2-7 évente ismétlődő természetes éghajlati jelenség alapvetően az Egyenlítő mentén, a Csendes-óceán középső és keleti részén jár melegebb tengerfelszíni hőmérsékletekkel, de következményei világszerte kimutathatók. A Geophysical Research Letters szaklapban megjelent kutatás szerint a jövőben várható extrém El Niño események során hatalmas mennyiségű hő szabadul majd ki a légkörbe, ami egyébként a felszín alatti óceánokban szunnyad. Ez pedig minden bizonnyal tovább fokozza majd az éghajlatváltozást - írja a 24.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha ez az átbillenés megtörténik, akkor a klímaváltozás mondhatni visszafordíthatatlan lesz. Az éghajlati modellek szerint annak, hogy az ENSO, vagyis az El Niño-Southern Oscillation visszatérjen a normális szintjére, akár 200 évre is szükség lenne. A fordulópontot a szaklap 3,7 fokos növekedéshez várja, jelenleg a hírek szerint 1,5 foknál tartunk. Bizonyos modellek szerint az évszázad végére elérhetjükk a 2,9 fokot. A lap szerint ha elérjük a 3,7 fokot, akkor a jelenleg szélsőségesnek tapasztalt El Niño időszakok válnának az átlagossá. A kutatók véleménye szerint, az eredmények nem 100 százalékig biztosak, de érdemes figyelmeztetésnek venni az adatokat a jövőre nézve.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?