Nincs mese: ez térdre kényszerítheti Európa mezőgazdaságát

Nincs mese: ez térdre kényszerítheti Európa mezőgazdaságát

Az európai mezőgazdaság termékeny évszázadai a múlté lennének, ha leállna az Atlanti-óceán legfontosabb áramlása, amely egy új kutatás szerint már akár a 2030-as évek végén megtörténhet, és valószínűbb, hogy 2050-ig megtörténik, mint az, hogy nem. A klímakutató szerint ez egész Európa éghajlatát drámai módon változtatná meg, Magyarországon is lehűlés és jóval kevesebb csapadék tenné kétségessé a mezőgazdaság jövőjét.

Nagy port kavart a napokban a hír, amely szerint egy új tanulmány arra jutott, hogy az Atlanti-óceáni áramlatok létfontosságú rendszere, amely az egész világ időjárását befolyásolja, már a 2030-as évek végén összeomolhat.

Az elmúlt években több tanulmány is felvetette, hogy a kulcsfontosságú rendszer - az Atlanti-óceán meridionális forduló áramlása (Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC) - összeomlás előtt állhat, mivel az ember okozta éghajlatváltozás miatt az óceánok melegebb hőmérséklete és a sótartalom megzavarása miatt meggyengült.

Drámai hatással járna

Valószínűbb, hogy az évszázad közepéig leállhat az áramlat, minthogy nem

- mondta el az Agrárszektornak Ürge-Vorsatz Diána klímakutató. A CEU professzora, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének alelnöke hozzátette: fontos leszögezni, hogy ez a mostani kutatás egyetlen szakmai műhely munkája.

Az ugyanakkor ijesztő, hogy most már az ötödik független szakmai műhely független kutatási módszerekkel jutott nagyon hasonló eredményre. Szerencsére még mindig nem garantált, hogy leáll az áramlat, de egyre nagyobb a valószínűsége.

A klímakutató szerint nagyon fontos lenne, hogy sürgősen tegyünk ennek megelőzéséért és ne hagyjuk bekövetkezni. Hozzátette: ha az áramlás leállása mégis bekövetkezik, annak drámai hatása lenne Európa éghajlatára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hideg és kevesebb csapadék vágná haza a mezőgazdaságot

Nyugat-Európa, és különösen az északnyugati térség éghajlata nagyon jelentősen megváltozna ezek alapján a kutatások alapján. Norvégia és az Egyesült Királyság nyugati partjainak átlaghőmérséklete akár 20 fokkal is lecsökkenhet, ami kirívó változásokat eredményezne. Az északi sarki jég akár leérhet az Egyesült Királyságig – áll a kutatásban.

A mi számunkra az az aggasztó, hogy egyrészt Közép-Európa is fog hűlni, igaz, nem ennyire drasztikusan, és ezt azért valamennyire mérsékli maga a globális felmelegedés. Viszont inkább az az ijesztő, hogy az Atlanti-óceán felett keletkező csapadékfelhőből is kevesebb lesz, amiből Magyarország is kapja a csapadékot.

Ha az óceán felülete hűvösebb lesz, az nagyban csökkenti a párolgást. A hidegebb felületről jóval kevesebb csapadékfelhő képződik.

Vagyis minden valószínűség szerint, ha ez bekövetkezik, akkor jelentősen csökkeni fog Európa csapadéka. Ez a lehűléssel együttesen Európa mezőgazdaságát térdre kényszerítené.

A kutató elmondta: Európa különlegesen termékeny mezőgazdasága egyértelműen a klíma miatt lehetett sokkal termékenyebb, mint a világ összes többi területén. Ha ennyire gyökeresen megváltozna a klíma, akkor nem maradna Európa az egyik legfejlettebb agráriummal rendelkező kontinens.

Ürge-Vorsatz Diána hangsúlyozta: még meg lehet akadályozni, hogy ez bekövetkezzen, az lenne a fontos, hogy mindent megtegyünk ennek érdekében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?