Gazdákat tévesztett meg a Biokontroll: csúnyán lebukott a nagy szervezet

Gazdákat tévesztett meg a Biokontroll: csúnyán lebukott a nagy szervezet

agrarszektor.hu
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több területen is jogsértő magatartást állapított meg és elmarasztalta a legnagyobb hazai bio tanúsító szervezetet, a Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft-t valamint a Magyar Biokultúra Szövetséget az elmúlt közel 10 évben folytatott jogsértő piaci magatartásuk alapján. A hivatal határozata szerint az üzletfelek megtévesztése tilalmának és üzletfél választási szabadságát indokolatlanul korlátozó üzleti gyakorlat alkalmazása tilalmának feltételezett megsértése miatt indult versenyfelügyeleti eljárásban született meg a döntés.

A GVH az alábbi területeken állapított meg jogsértő magatartást a Biokontroll Hungária Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit Kft-nél, valamint a Magyar Biokultúra Szövetségnél: 

  • A Biokontroll a piaci helyzetére vonatkozóan olyan állításokat tett (pl: az egyetlen hazai biotanúsítványt kiállító cég”, „az egyetlen magyar biogazdálkodást tanúsító és ellenőrző szervezet), amelyekkel megtévesztették az üzletfeleket, mivel Magyarországon jelenleg két akkreditált, a NÉBiH által elismert bio tanúsító szervezet van.
  • A Biokontroll a piaci részesedésével kapcsolatban megtévesztette az üzletfeleket, mivel sokszor magasabb piaci részesedést kommunikált, mint ami a valós piaci részesedése.
  • A Biokontroll azt az üzenetet közvetítette az üzletfelek, potenciális ügyfelek felé, hogy a sikeres öko pályázatok feltétele a velük való szerződéskötés, holott az öko pályázatok felhívásai ilyen kitételt nem tartalmaznak.
  • A Biokontroll az alap-feltételrendszerének kommunikációja során azt sugallta az üzletfeleknek, hogy az abban foglaltaknak kell megfelelniük, holott valójában az EU-s és hazai jogszabályoknak kell megfelelnie minden magyar biogazdálkodónak és élelmiszerfeldolgozónak.
  • A Biokontroll az ökogazdálkodásban használt készítmények kapcsán saját listát állított össze, amelyet úgy kommunikált az üzletfelek felé, mintha az lenne a mindenki által alkalmazható lista, holott az országos listát a NÉBiH állítja össze és azon felül mindkét tanúsító szervezetnek van saját listája.
  • A Biokultúra Szövetség sem a valóságnak megfelelő adatokat kommunikálta a Biokontroll piaci részesedésével kapcsolatban.
Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?