Falánk rovar nehezíti meg rengeteg termelő életét: ültetvényeket pusztít el

Falánk rovar nehezíti meg rengeteg termelő életét: ültetvényeket pusztít el

agrarszektor.hu
Komoly gondban vannak a tunéziai gyümölcstermesztők. Egy apró rovar pusztítja az észak-afrikai ország mezőgazdasági ágazatának és gazdaságának kritikus bevételi forrását jelentő fügekaktuszokat. A gazdák szabályosan rettegnek a kártevőtől, ami ellen egyelőre nincs a kezükben hatásos ellenszer.

Hatalmas gondot okoz Tunéziában a fügekaktusz-termesztőknek egy apró rovar, amelyet egyesek bíbortetű néven ismernek. A kártevő, 2021-es felfedezése óta hatalmas ültetvényeket pusztított el, jelenlétének gazdasági hatásai pedig komolyan aggasztja a gazdákat és a mezőgazdasági szakértőket - írta meg a Reuters. A bíbortetű ugyanis kiszívja a nedvet a kaktuszból, ami a növények sárgulását és végül pusztulását okozza. A tunéziai mezőgazdasági szakértő, Faouzi Zayani elmondta, hogy a rovar kártétele a kaktuszfüge termelését is teljesen ellehetetleníti.

A bíbortetűt, amelynek tudományos neve dactylopius opuntiae, először Mexikóban fedezték fel, de ott még voltak kezelési és megelőzési módszerek ellene. Aztán 2015-ben átterjedt Marokkóba, 2021 októberében pedig Tunéziába is eljutott

- ismertette Faouzi Zayani.

A tunéziai kormány és nemzetközi szervezetek most lépéseket tesznek annak érdekében, hogy megpróbálják enyhíteni a rovar hatását. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 500 ezer dolláros sürgősségi projektet kezdeményezett a biológiai védekezési módszerek, például a katicabogarak, a rovar természetes ellenségeinek bevezetésére. A tunéziai mezőgazdasági minisztérium emellett támogatja a fenntartható védekezési intézkedéseket, beleértve a mezőgazdasági gyakorlatok megváltoztatását, a metszést és a termőterületek tisztítását. Fenntartható megoldást kell találni a bíbortetű ellen - mondta Naima Mahfoudhi, a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?