2024. július 28. vasárnap Szabolcs
Súlyos veszély fenyegeti ezeket az állatokat itthon: ebből még baj lehet

Súlyos veszély fenyegeti ezeket az állatokat itthon: ebből még baj lehet

agrarszektor.hu
Az elmúlt évek történései folyamatos kihívások elé állították és állítják a nyúltenyésztőket mind a közgazdaság, mind pedig az állategészségügy terén. A nagyüzemben tartott nyulak állategészségügyi kockázati tényezői azonban nem változtak az évek alatt: ugyanúgy veszélyeztetik őket napjainkban is a különböző vírusok, légzőszervi, valamint emésztőrendszert támadó baktériumok, gombák és paraziták. A nyulaknál a kokcidiózisfertőzések jelentős gazdasági veszteségeket okozhatnak, ezért érdemes megvizsgálni az előfordulási gyakoriságot.

A vadon élő, illetve tenyésztett mezei, üregi és házi nyulaknál a leggyakoribb egészségügyi problémák a parazitás fertőzések (24,3%), emellett bakteriális megbetegedések (21,0%), táplálkozási és anyagcsere-betegségek (18,0%), vírusfertőzések (11,6%), toxikózisok (4,11%), traumával összefüggő sérülések (3,4%) és úgynevezett veleszületett betegségek (1,5%) mutathatók ki. A különböző kockázati tényezők, a betegségek vagy elhullás okainak és előfordulási arányainak ismerete egészségügyi, gazdasági és állatjólléti szempontból is kiemelten fontos - írta meg a MÁSZ.

A nyulakban gyakoriak a gyomor-bélrendszeri problémák, a hasmenést leggyakrabban fiatal nyulaknál észlelik. Az emésztőszervi megbetegedések hátterében a baktériumok mellett jelentős százalékban a paraziták játszanak szerepet. A nagyüzemben termelő házi nyulak leggyakoribb endoparazitás fertőzöttsége a kokcidiózis, amelynek előidézésében több Eimeria faj játszik szerepet.

A bélben élő spórás egysejtűek (Coccidiomorpha) okozzák a háziállatok kokcidiózisát. Valamennyi háziállatnak és gazdasági állatnak van egy vagy több ilyen Coccidiomorpha parazitája. Az állatok kedvezőtlen tartási körülmények - mint amilyen a zsúfoltság vagy a bélsárszennyeződés - hatására sokkal nagyobb gyakorisággal fogyasztják el az Eimeria fajok által termelt, fertőző oocisztákat, ezért a háziállatok vagy gazdasági állatok körében gyakrabban fordulnak elő fatális kimenetelű járványok.

Magyarországon ritka az erősen patogén törzs

A bevizsgált bélsárminták 63%-ában nem találtunk oocisztát, és a minták 7%-a mutatott alacsony, 15-15%-a pedig magas vagy nagyon magas fertőzöttséget. A 2018-as év kedvező adatai után azonban emelkedő kokcidiózisterheltség figyelhető meg a hazai állományokban. Csökkent a negatív minták aránya és emelkedett a nagyon magas fertőzöttségi kategóriába eső minták száma. Az eredmények alakulásában szerepet játszhatott az engedélyezett gyógyszerek használatának elmúlt években bevezetett korlátozása.

A vizsgálatok során a szakemberek nyolc Eimeria fajt azonosítottak: E. media, E. magna, E. coecicola, E. irresidua, E. flavescens, E. piriformis, E. perforans, E. intestinalis. Az egyes Eimeria fajok patogenitása alapján elmondható, hogy 71%-ban gyenge patogenítású fajok fordultak elő, 25%-ban mérsékelt és 4%-ban erősen patogén törzseket azonosítottak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?