Mezőgazdasági munka: ha nincs ember, jönnek a gépek?

Mezőgazdasági munka: ha nincs ember, jönnek a gépek?

A munkaerőhiány az agrárszektor egyik legnagyobb kihívása, amelyre az automatizáció kínálhat megoldást. Az automatizált rendszerek előnyei, mint a termelékenység növelése, költségcsökkentés és precíziós gazdálkodás, komoly lehetőségeket rejtenek. Ugyanakkor a magas kezdő költségek, a technológiai ismeretek hiánya és az infrastruktúra fejlesztésének szükségessége komoly akadályokat jelenthetnek. A sikeres átálláshoz elengedhetetlen a megfelelő támogatás, oktatás és fejlesztési politika is, már csak azért is, mert a technológia lényegesen fejlettebb, mint a használatát körülvevő szabályozás vagy a hátteret jelentő képzési szint.

Ebben a helyzetben az automatizáció egyre nagyobb szerepet kap, mint lehetséges megoldás a termelékenység és hatékonyság fenntartására. Az automatizáció terén elért technológiai fejlődés új lehetőségeket nyitott meg az agrárszektor számára, de egyben új kihívásokat is hozott magával.

Több tényező sem kedvez az agráriumnak

Az egyik legfontosabb tényező a demográfiai változásokban rejlik. Az öregedő mezőgazdasági munkaerő, különösen Európában és Észak-Amerikában, komoly kihívást jelent.

A munkaerőhiány másik fontos oka a fejlett országokban a migrációs politikák szigorodása. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban például a mezőgazdasági munkaerő jelentős része migráns munkavállalókból állt, és jelentős számban vannak jelen bevándorlók az Európai Unió agráriumában is. A migrációs korlátozások következtében azonban ezek az országok egyre nehezebben tudják pótolni a kieső munkaerőt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdasági szektor munkaerőpiaci versenyhelyzete is egyre élesedik, vagyis az agráriumnak vonzóbb területekről kellene magához csábítania a dolgozókat. Ez nem könnyű feladat: más ágazatok, mint az építőipar vagy a szolgáltatói szektor, vonzóbb munkalehetőségeket kínálnak, amelyek magasabb bérekkel és nemritkán jobb munkakörülményekkel járnak.

A robot éjjel-nappal dolgozik

Ebben a helyzetben nem csoda, ha a mezőgazdaság szereplői, valamint az őket kiszolgáló gépgyártók egyaránt az élőmunka kiváltásában gondolkodnak, a fejlesztések egyik nagyon hangsúlyos iránya tehát az automatizáció napjainkban. Az ilyen megoldások egyik legfőbb előnye a termelékenység növelése. Az automatizált rendszerek, mint például a robotok és drónok, képesek a nap 24 órájában dolgozni, így jelentősen megnövelhetik a mezőgazdasági termelés hatékonyságát – ráadásul a záros határidőn belül elvégzendő feladatokat jobban lehet így tervezni.

Olcsóbb és precízebb

Az automatizáció másik jelentős előnye a költségcsökkentés. A munkaerőköltségek csökkentése mellett az automatizált rendszerek – bár eleinte nagyobb tőkebefektetést igényelnek - hosszú távon alacsonyabb fenntartási költségekkel járnak, és kevésbé vannak kitéve a munkaerőpiaci ingadozásoknak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az automatizált rendszerek ráadásul lehetővé teszik a precíziós gazdálkodás alkalmazását, amely a termelés minden szakaszában pontosabb adatgyűjtést és elemzést tesz lehetővé. Ezáltal a gazdák jobban optimalizálhatják a termelési folyamatokat, csökkenthetik a pazarlást és javíthatják a termés minőségét.

Az elején drága és ismeretlen

Az automatizált rendszerek működtetéséhez ráadásul speciális technológiai ismeretek szükségesek. A mezőgazdasági munkavállalók körében azonban gyakran hiányoznak ezek az ismeretek, így a technológiai oktatás és képzés kiemelt fontosságúvá válik. Ez már csak azért is fontos, mert a drágán implementált rendszerek igazi haszna csak megfelelő használat, precíz beállítások és a funkciók optimális kihasználásánál jelentkezik csupán. A legjobb rendszer is csak drága kiegészítő, ha nem megfelelően használják.

Az automatizált rendszerek hatékony működéséhez megfelelő infrastruktúra szükséges, mint például a stabil internetkapcsolat és a fejlett adatkezelési rendszerek. Különösen a vidéki, távol eső területeken azonban gyakran hiányzik a szükséges infrastruktúra, ami akadályozza az automatizáció terjedését, ez pedig az agrártermelésben – természetéből adódóan – fokozottan fennáll.

A technológia vezet, mögötte a többi tényező

A nehézségek ellenére a trend világos: a munkaerőhiány és az automatizáció összefüggései alapján egyértelmű, hogy az agrárszektor jövője szorosan összefügg a technológiai fejlesztésekkel.

Azonban ahhoz, hogy ez a folyamat sikeres legyen, szükség van a megfelelő támogatási politikákra, technológiai képzésre és infrastruktúra fejlesztésre is. Jelenleg úgy tűnik, hogy a piacon elérhető technológiák lényegesen előbbre tartanak, mint a szabályozás, az infrastruktúra állapota, és bőven lenne mit javítani a felhasználók ismeretanyagán is – akár agrár-szakképzésről, akár -felsőoktatásról van szó.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?