Durván drágul ez az élelmiszer a boltokban: nem tudni, mi áll a háttérben

Durván drágul ez az élelmiszer a boltokban: nem tudni, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
A tejtermékek továbbra is nagy kedvencei a magyaroknak, ám a boltokban újabb drágulásnak lehetünk szemtanúi. Tapasztalatunk szerint egyes termékek - főleg a tejek - egyik napról a másikra 150-200 forinttal drágultak bizonyos üzletekben. Volt, hogy a német import tej (3,5%-os) fele annyiba került, mint a magyar. A termelők pedig nincsenek könnyű helyzetben, hiszen az elmúlt évek nehezek voltak a magyar tejágazat számára, egyik válságból a másikba esett át a szektor, ami mostanra ráadásul felemésztették a feldolgozók tartalékait. De, hogy pontosan mi az oka a hirtelen áremelésnek és mire számíthatunk a jövőben, annak jártunk most utána.

Kétségtelenül megdrágult itthon az élet, és ez tulajdonképpen mindenre igaz. Ebben a rendkívül energiaigényes ágazatban az energiaárak növekedése mellett a csomagolás és a fuvarozás költségei is emelkedtek, de a nyerstej ára és a bérköltségek is nőttek. Koller Attila, a Tej Terméktanács társelnöke nemrégiben elmondta, hogy az ágazat költségei egy év alatt megduplázódtak, és amikor ezt be kellett építeni a termékek árába, az egy drámai mértékű fogyasztáscsökkenéssel járt. Még jelenleg is jelentősen magasabban vannak az árak, mint a koronavírus-járvány előtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Változnak a fogyasztói szokások, ömlik be az import

A tejtermékek hazai feldolgozók általi belföldi értékesítésére vonatkozó AKI statisztika szerint 2023. évben a főbb tejtermékek közül egyedül a hatósági árral érintett 2,8% UHT tej és a natúr joghurt értékesítése növekedett, míg a trappista sajtnál az előző évi, kis mértékben emelkedett értékesítési adatot sikerült megtartani. Egyes tejtermék kategóriákban ugyanakkor 2022-ről 2023-ra jelentősen csökkent a tejfeldolgozók belföldi értékesítése (vaj -9%: vajkrém: -14%, tehéntúró: -6%, ömlesztett sajt -11%, tejföl -5%). 

Tavaly ráadásul jelentősen nőtt sajtimportunk, a növekedés mintegy 13%-os volt, a két fő beszállító Németország és Lengyelország. Ugyan alacsony bázisról, de tavaly 45% fölött nőtt a dobozos tejimportunk is, ezek a tejek Csehországból és Szlovákiából érkeznek. Idén csak az év első két hónapjára van adatunk, eszerint a kedvezőtlen tendenciák folytatódtak, a sajtimport 18%-kal, a fogyasztói tejimport 32%-kal nőtt. Mindez pedig a boltokban is meglátszik, tapasztalatunk szerint a német tej fele annyiba kerül, mint a magyar.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mennyit kell fizetnünk a toptermékekért?

Jelenlegi (2024. július 22.) árak szerint sokak nagy kedvence, a trappista sajt (amit Magyarországon gyártanak) az alábbi árakon érhető el a boltokban:

  • az Auchanban 1990-2100 forint egy kilogramm,
  • a Tescoban 2390 és 2850 forint között mozognak az árak,
  • míg a Sparban nagyjából ugyanazon az áron kapható trappista, mint a Tescoban.

Ha valaki kézműves sajtot szeretne fogyasztani, belenyúlhat a zsebébe, hiszen a Kifli.hu-n akciósan 1685 forintba kerül bő 200 gramm - tehát egy kiló több, mint 8 ezer forint.

A 2,8%-os hazai tej

  • az Auchanban 269 és 589 forint között érhető el,
  • a Tescoban 269 és 549 forint között,
  • a Sparban pedig szintén ezekkel az árakkal találkozhatunk.

A magyar félzsíros túró (250 grammos kiszerelésben)

  • a Tescoban 680 és 940 forint között van, 
  • az Auchanban 398 forinttól 940 forintig mennek az árak,
  • a Sparban pedig szintén ilyen árakkal találkozhatunk. 
EZ IS ÉRDEKELHET

Mi állhat a háttérben? 

Raskó György agrárközgazdász lapunknak elmondta, hogy nem tudni, pontosan mi állhat a tejdrágulás hátterében. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a feldolgozók próbálták érvényesíteni a korábbi veszteségeik csökkentése céljából magas változási árat.

De ez vissza fog ütni, mert azt látom, hogy teljesen megdöbbenti a vásárlókat ez az árszint. Tehát, hogy a fogyasztást visszaveti ez, az biztos. A feldolgozott termékek árszintje nem igazán változott, mert abban van import lehetőség, tehát simán lehet sajtot, egyéb habosított joghurtot, miegymást behozni. Ott a környező piaci beszerzési árak eléggé kontrollon tartják a hazait. A folyadéktejet viszont olyan messziről nem hozzák be, ott látszik egy áremelési törekvés. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?