Váratlan hírek érkeztek a Danone-ról: ezt sokan nem gondolták volna

Váratlan hírek érkeztek a Danone-ról: ezt sokan nem gondolták volna

MTI
Felülmúlták az elemzői várakozásokat a Danone második negyedéves és első féléves eredményei, amelyeket a francia élelmiszeripari konszern szerdán tett közzé jelentésében. A Danone a világ legnagyobb joghurtgyártója. A cég portfóliójában található egyebek mellett az Evian, az Activia, az Actimel, az Oikos és a Danonino joghurt, az Alpro növényi alapú termékek, valamint a csecsemő- és kisdedtáplálás területén a Milupa és a Milumil.

A Danone második negyedéves bevétele éves szinten 4,1 százalékkal, 6,938 milliárd euróra csökkent. Ugyanakkor összehasonlítható alapon a társaság bevétele éves összevetésben 4,0 százalékkal bővült, felülmúlva az elemzők által várt 3,7 százalékot. Az áprilistól júniusig tartó időszakban összehasonlítható alapon a bevétel éves növekedése az értékesítési volumen 2,9 százalékos növekedésének és az 1,0 százalékos áremelésnek volt köszönhető. Az értékesítési volumen növekedése ezzel felülmúlta az elemzők által várt 2,1 százalékot.

A francia vállalat idén versenytársaihoz hasonlóan jelentősen mérsékelte az áremelést az utóbbi évekhez képest, amikor részben a magas nyersanyagárak miatt jelentősen növelte árait. A második negyedévben minden kategóriában és régióban növekedtek összehasonlítható alapon a Danone eladásai.

Európában a vállalat második negyedéves bevétele összehasonlítható alapon 0,7 százalékkal bővült éves összevetésben az értékesítési volumen 0,2 százalékos növekedése és 0,5 százalékos áremelés mellett. Európában különösen a YoPro, az Actimel és az Alpro márkák teljesítettek jól a második negyedévben. A legnagyobb mértékű, 8,4 százalékos összehasonlítható bevételnövekedést a régiók közül Kína, Észak-Ázsia és Óceánia érte el.

Az év első hat hónapjában a működési árrés az árbevétel 12,69 százalékára emelkedett az előző év azonos időszakában elért 12,24 százalékról, így jobban alakult az elemzői konszenzusban szereplő 12,6 százaléknál. Az év első felében a működési eredmény éves szinten 0,7 százalékkal 1,746 milliárd euróra emelkedett, meghaladva az elemzők által várt 1,73 milliárd eurót. A Danone megerősítette, hogy idénre továbbra is 3-5 százalékos bevételnövekedéssel számol összehasonlítható alapon. A jelentésben közöltekre pozitívan reagáltak a befektetők, szerda délután 16.45 óra körül mintegy 2,2 százalék pluszban állt a Danone részvénye.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 1. 13:28